Minerii răpuşi de bolile profesionale

Media de viaţă în  Valea Jiului este din ce în ce mai redusă. Majoritatea celor care îşi duc traiul în Valea Jiului lucrează în sistemul minier. Subteranele Văii Jiului şi-au pus amprenta asupra sănătăţii lucrătorilor, iar acest lucru se vede şi în statisticile Casei Judeţene de Pensii Hunedoara. Zeci de mii de pensionari bolnavi. Numărul pensionarilor pe caz de boală din judeţul Hunedoara este unul care atinge cifra de 20.000. Majoritatea dintre aceştia provin din Valea Jiului, din sistemul minier.

cel-putin-18-mineri-au-pierit-intr-o-exploatare-de-carbune-din-rusia-192638

„Doar în luna aprilie, avem în jur de 19.000 de pensionari pe caz de boala si fac referinta la toate cele trei tipuri de boala. Gradul I de invaliditate, gradul II si III de invaliditate. Valea Jiului intotdeauna are cam o treime din pensionari raportata la toate cifrele indiferent daca sunt pensionari de boala sau la limita de varsta sau pensionari iesiti anticipat. In mare parte provin din sistemul minier dar si din alte domenii de munca din Valea Jiului”, a declarat Ilie Toma, directorul Casei de Pensii Hunedoara.

Faptul că minerii sunt bolnavi se vede şi din numărul concediilor medicale de care aceştia beneficiază pe parcursul unui an. La nivelul anului 2014, doar la Divizia Minieră au fost înregistrate aproape 96.000 de zile de foi de boală.  Afecţiunile de care suferă ortacii sunt dintre cele mai diverse, de la cele pulmonare până la cele oncologice.

[slideshow_deploy id=’17330′]



« (Știre anterioară)
(Următoarea știre) »