(Foto) Un nou post de jandarmi a fost inaugurat astăzi în comuna Zam

Astăzi, în comuna Zam, judeţul Hunedoara,  s-a desfăşurat ceremonia ocazionată de deschiderea Postului de Jandarmi Ordine Publică Montan Vaţa de Jos – Punct de lucru Zam, structură înfiinţată în cadrul proiectului Life Connect Carpathians, proiect cu finanţare europeană, ce vizează crearea unei reţele regionale funcţionale de arii protejate între Munţii Apuseni şi Carpaţii Meridionali şi în care Jandarmeria Română este partener.

DSC_9319

La această ceremonie, în mijlocul jandarmilor hunedoreni au fost prezenţi peste 100 de copii, elevi ai şcolilor din comuna Zam.  Jandarmii împreună cu membrii Asociaţiei Zarand şi ai Asociaţiei Fauna şi Flora International au organizat pentru copii activităţi cu caracter preventiv, educativ informativ , care au avut ca temă natura şi acţiunile de protejare a mediului. De asemenea, copiii au fost  implicați într-o activitate interactivă care a constat în urmelor animalelor sălbatice.  În cadrul acestor activităţi copiii au primit insigne cu mesajul „JANDARM PENTRU O ZI” şi „PRIETEN CU NATURA”.

DSC_0033

La acest eveniment, alături de personalul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Hunedoara şi de partenerii din cadrul proiectului Life Connect Carpathians, au participat: colonel dr. ing. Ion Peligrad – adjunctul inspectorului general al Jandarmeriei Române, Dorin Gligor – vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Sorin Ionel Nistor – primarul comunei Zam, consilieri locali din comună, reprezentanţi ai celorlalte instituţii din sistemul de ordine publică şi apărare de la nivel judeţean, reprezentanţi ai instituţiilor publice din judeţ, cu care jandarmii au relaţii de colaborare/cooperare precum şi locuitori ai comunei.

DSC_9392

Viorel Sălan, inspectorul şef al I.J.J Hunedoara, a comunicat următoarele: „Astăzi, realizăm un pas important în ceea ce priveşte dezvoltarea structurilor montane de jandarmi şi implicit a Jandarmeriei Române. Este o structură cu o mare adaptabilitate la nevoile societăţii, cu mare capacitate de acţiune, ce pune în aplicare noi proceduri de lucru şi va reprezenta un punct de reper privind modul de îndeplinire a rolului forţelor de ordine în comunitatea locală.”

Domnul Radu Moţ, preşedintele Asociaţiei Zarand, partener în cadrul proiectului Life Connect Carpathians, a adresat felicitări jandarmilor hunedoreni pentru deschiderea noului post şi a precizat: „Proiectul  Life Connect Carpathians este un proiect despre om şi despre natură. Implicarea şi colaborarea cu comunităţile locale este crucială.”

De asemenea, prezent la inaugurare, domnul colonel dr. ing. Ion Peligrad – adjunctul inspectorului general al Jandarmeriei Române la rândul său,  a declarat: „ Din partea inspectorului geneal al Jandarmeriei Române domnul general maior dr. Mircea Olaru ţin să adresez mulţumirile şi aprecierea pentru buna colaborare a tuturor factorilor implicaţi în această activitate. Este un proiect finanţat din fonduri europene,din cele peste trei milioane de euro, Jandarmeria Română a beneficiat de  aproximativ 175 mii de euro, bani care au fost folosiţi pentru asigurarea dotărilor necesare funcţionării celor două posturi nou înfiinţate şi aşteptăm ca urmarea a cestor eforturi conjugate să avem rezultate cât mai bune.”

Postul de Jandarmi Ordine Publică Montan Vaţa de Jos a primit competenţă teritorială extinsă, pe întreaga suprafaţă a siturilor NATURA 2000 ce fac obiectul prezentului proiect, respectiv în judeţele Alba, Arad, Bihor, Gorj, Timiş, Caraş Severin, Cluj şi Hunedoara.  În cadrul acestei structuri îşi desfăşoară activitatea 9 jandarmi montani.

În scopul atingerii tuturor obiectivelor propuse, jandarmii montani pe lângă cele două baze modulare, vor beneficia şi de echipament specific, necesar îndeplinirii misiunilor ce le revin, achiziţionat din fonduri europene.

DSC_9322

În prezent, IJJ Hunedoara are cele mai multe structuri montane de la nivelul Jandarmeriei Române, totalizând 9 posturi montane dispuse pe întreg teritoriul judeţului.

În vederea îndeplinirii misiunilor în mod eficient, pe întreaga suprafaţă de derulare a proiectului, postul de jandarmi beneficiază de două puncte de lucru, tip bază modulară, în localităţile Vaţa de Jos şi Zam.

Punctul de lucru din localitatea Zam este primul inaugurat, urmând ca în perioada următoare să fie dată în folosinţă şi cea de-a doua bază modulară situată în comuna Vaţa de Jos.

Comunicat IJJ Hunedoara

[slideshow_deploy id=’17636′]