Sute de milioane de euro a cheltuit statul roman pentru a închide minele

 

Aproape 950 de milioane de lei a cheltuit statul roman în nouă ani pentru lucrările de închidere, conservare şi ecologizare a perimetrelor miniere, iar pentru acest an s-au mai alocat 42 de milioane de lei pentru punerea lacătului pe minele din ţară. Ministerul Economiei a alocat pentru închiderea, conservarea şi ecologizarea minelor 41.989.910 lei doar în acest an. CONVERSMIN este societatea care aflată în subordinea Ministerului Economiei a beneficiat de aceste sume de bani.

mineri-sursa-www.impactingorj.com_

Conform Monitorului Oficial din anul 2007, in Valea Jiului au fost inchise 20 de unitati miniere. Totul s-a petrecut in decursul a 65 de ani. Mai exact prima unitate miniera inchisa a fost Mina Rafael din Lupeni in anul 1941. Cea mai recenta inchidere dateaza din anul 2006. In urma cu 6 ani a fost suspendata activitatea Minei Barbateni din Lupeni. Conform aceluiasi document, s-au alocat diferite sume pentru inchiderea si conservarea acestor perimetre miniere. Astfel, statul roman a cheltuit peste 70 de milioane de lei pentru inchiderea si conservarea perimetrelor miniere care au fost inchise in decursul timpului. Mai exact au fost cheltuiti 76.032.621 de lei pentru inchiderea minelor.

3 sau şapte mine inchise pana in 2018

Statul roman va mai închide trei unitati miniere din subordinea Societăţii Naţionale de Închideri Mine VAlea Jiului pana in anul 2018. Astfel, cele trei mine care vor fi inchise pana la data stabilita de comun acord cu Comisia Europeana sunt Petrila, Paroseni si Uricani. Nu este exclus ca şi celelalte patru unităţi miniere din subordinea Complexului Energetic Hunedoara să fie închide până în anul 2018 având în vedere problemele cu care se confruntă societatea.

Sute de obiective miniere inchise la nivel de tara

Conform unui document al Ministerului Economiei, din anul 1998 si pana in prezent au fost inchise sute de perimetre miniere. Mai exact este vorba de 556 de obiective miniere.

“In cadrul programului de restructurare a sectorului minier din Romania, incepand cu anul 1998 s-a trecut la conservarea si inchiderea minelor si carierelor considerate a fi nerentabile. Pentru inchiderea definitiva, conservarea, ecologizarea si monitorizarea postinchidere a minelor si carierelor au fost aprobate 11 hotarari ale Guvernului cu un total de 556 de obiective miniere”, se arata in documentul Ministerului Economiei.

Banii necesari pentru aceste operatii de inchidere au fost alocati de la bugetul de stat. astfel, statul pune lacatul pe industria miniera din intreaga tara.

 

 

[slideshow_deploy id=’22083′]



(Următoarea știre) »