Dezvăluiri de senzaţie. Cât a câştigat Dragoş Botoroagă din contractele cu statul!

A pozat în instanţă în omul de afaceri mărunt, sufocat de interesele “rechinilor”, care a dat mită la nivel înalt pentru a putea achita salariile angajaţilor. În realitate, însă, acesta ar fi câştigat zeci de milioane de euro din contractul cu statul, ceea ce face ca suma despre care se vorbeşte în Dosarul “Gala Bute”, în care acesta este inculpate, să fie un mizilic!

dragos-botoroaga-medalion

Marius Dragoş Botoroagă a recunoscut, în faţa judecătorilor de la Înalta Curte acuzaţiile de mită aduse de procurori, cerând să fie judecat în procedură simplificată. Prin recunoaşterea sa poate beneficia de reducerea pedepsei cu o treime. Șeful SC Consmin SA din Petroșani le-a declarat judecătorilor că s-a ajuns la dare de mită pentru a face rost de bani pentru salarii. Prestase diverse lucră şi  nu a  fost plătit de Compania Naţională de Investiţii. „Aveam cam 130-140 de angajați și nu puteam să le dau salariile. Aveam probleme cu băncile. Și, ca să-mi dea banii, am apelat la Ștefan Lungu. I-am întors o parte de 10%, plătindu-i pe compania lui niște contracte  de care n-aveam nevoie”, a spus Dragoș Botoroagă, citat de www.tolo.ro.  Ce a uitat acesta să spună este că doar în doi ani ar fi câştigat 52 de milioane de lei, în 2010 și 2011, marea majoritate venind de la stat și covârșitor prin Compania Națională de Investiții. “Avînd încasări totale de 52 de milioane de lei, în cei doi ani care fac obiectul procesului, Botoroagă spune că a fost panicat de neîncasarea a 3 milioane de lei, bani care veneau în rate. Și că de aceea a întors, ca într-un incident izolat, 300.000 de lei către Lungu”, scrie pe site-ul citat anterior. Raportat la cifra de afaceri, Consmin este o firmă de success, care nu ar fi trebuit “să întoarcă banii”. De exemplu, spune sursa citată anterior, în 2011, cînd recunoaște că a întors 300.000 de lei lui Lungu, Botoroagă a făcut un profit brut de 3,6 milioane de euro:

“Dacă privești graficul cifrei de afaceri a lui Botoroagă, succesul firmei lui începe în era PNL – PDL. Urcă abrupt în 2004 și explodează, ca venituri și profit, în perioada Topoliceanu, 2010-2011, și, încă un an, în plus, 2012, practic acoperindu-se de glorie în mandatul de ministru al Elenei Udrea. În 2013, SC Consmin SA coboară la cifrele din 2005. Practic, ca și compania Termogaz a lui Adrian Gărdean, cealaltă firmă de unde procurorii susțin că au venit banii de șpagă, Consmin are o evoluția atipică, neținând cont de efectul gravitațonal al crizei. E ca și cum succesul ei ar fi fost racordat la un cerc politic și nu la piață”. Privind cifrele întrebarea firească este dacă nu cumva şi restul contractelor au presupus șpagă?

Firmă de construcții și de amenajări interioare, SC Consmin SA a participat, în ultimii 10 ani, la realizarea unei serii de investiţii importante, printre care construirea bazinului de natație din Petroșani, amenajări peisagistice în parcul din Târgu Jiu unde sunt plasate operele lui Brâncuși, telegondola de la Cavnic și săli de sport în Gorj și Vîlcea.În perioada 2008 – 2012, Consmin ar fi câştigat din bani publici 30 de miloane de euro.

În Dosarul “Gala Bute”, administratorul Consmin a ajuns pentru că a întors 300.000 de lei către oamenii din CNI și MDRT şi, conform procurorilor DNA, mita a mers pe traseul Botoroagă – Lungu – Breazu – Topoliceanu – Udrea.

[slideshow_deploy id=’19659′]