Minerii de la Petrila încep dezechiparea abatajului

Concomitent cu evacuarea cărbunelui din subteran, minerii de la Petrila încep dezechiparea ultimului abataj funcţional de aici.

foto-mineri-p1-794x346-820x300

„De mâine (n.r. joi) începem dezechiparea abatajului, concomitent cu evacuarea cărbunelui, pentru a evita efectul de autoaprindere a cărbunelui”,a  declarat Aurel Anghel, directorul Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului, de care aparţine Exploatarea Minieră Petrila. De la Petrila se scot acum 150 – 200 de tone de cărbune zilnic, dar din data de 30 octombrie, când de aici va ieşi ultimul vagonet de huilă, toate acestea vor deveni istorie. De la 1 noiembrie şi până la finele anului, în subteran se va mai lucra doar pentru închiderea propriu – zisă a exploatării miniere. Utilajele de aici vor ajunge ori la celelalte exploatări miniere ale SNIMVJ – Uricani şi Paroşeni, ori la CEH, în timp ce personalul va fi redistribuit.

Exploatarea Minieră Petrila şi-a început activitatea în urmă cu mai bine de 150 de ani, fiind prima mină din Valea Jiului. A intrat într-un accentuat declin după cele două explozii devastatoare din 15 noiembrie 2008, când a început să funcţioneze la doar o treime din capacitate. Nu s-a mai redresat niciodată şi a fost inclusă pe lista minelor neviabile, alături de Uricani şi Paroşeni, şi administrată de Societatea naţională de Închideri de Mine Valea  Jiului. Aceeaşi soartă o vor avea şi minele Paroşeni şi Uricani, aflate, de asemenea, pe program de închidere, după ce Executivul a decretat că sunt “neviabile”.

 

[slideshow_deploy id=’19657′]