Cum împart orașele Văii Jiului aproape 90 de miloane de euro pentru modernizarea rețelelor de apă și canalizare

Reprezentanții consultantului Halcrow, angajat de SC Apa Serv Valea Jiului pentru întocmirea documentațiilor privind accesarea de noi investiții pentru reabilitarea și extinderea rețelelor de apă și canalizare din Valea Jiului, cu bani europeni aferenți programelor UE derulate în perioada 2015-2020, au finalizat Studiul de fezabilitate aferent acestui proiect.

Documentul a fost prezentat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc la sediul operatorului regional de apă și canalizare din Valea Jiului. Astfel, potrivit documentului întocmit de specaliști, în etapa următoare, toate cele 6 localități ale Văii Jiului vor putea beneficia de bani europeni pentru reabilitarea rețelelor de apă și canalizare, dar și pentru extinderea acestora la consumatori care nu au apă curentă și/sau canalizare în gospodării.

Valoarea totală a investițiilor programate pentru etapa a II-a  proiectului, incluse în studiul realizat de Halcrow, este de 87.943.946 euro. Cu acești bani, Apa Serv Valea Jiului poate moderniza 67,90 km din rețelele de apă potabilă, respectiv 46,70 km rețele de canalizare, două stații de tratare, 4 captări de apă, 6 trosnoane de rețea de aducțiune, la care se adaugă realizarea unui sistem centralizat de monitorizare SCADA.

Repartizarea necesarului de investiții a fost făcută după consultarea tuturor primarilor din cele 6 localități ale Văii Jiului, stabilindu-se următorul necesar de investiții:

  • la Petrila: 10,15 km rețele apă și 6,10 km rețele de canalizare. Valoarea investițiilor: 4.269.267 euro;
  • la Petroșani: 17,52 km rețele apă, 11,86 km rețele canalizare și 2 stații de pompare a apelor uzate. Valoarea investițiilor: 8.968.357 euro;
  • la Aninoasa: 3,30 km rețele de apă și 7,45 km rețele de canalizare. Valoarea investițiilor: 1.302.328 euro.
  • la Vulcan: 16,02 km rețele de apă și 7,45 km rețele de canalizare. Valoarea investiților: 6.075.323 euro.
  • la Lupeni: 13,38 km rețele de apă, 12,30 km rețele de canalizare, o stație de pompare a apei și 2 stații de pompare a apelor uzate. Valoarea investițiilor: 7.371.306 euro;
  • la Uricani: 6,90 km rețele de apă, 6,46 km rețele de canalizare, 2 stații de pompare a apei și extinderea rețelei de alimentare cu apă pe 7,89 km la Câmpu lui Neag, unde vor fi realizate 151 de noi branșamente. Valoarea investițiilor: 4.811.680 euro.

Alte 15.993.188 euro vor fi investiți în reabilitarea stațiilor de tratare de la Taia și Zănoaga, în reabilitarea captărilor de apă de la Jieț, Polatiște, Izvoru și Taia, precum și în reabilitarea unui număr de 6 tronsoane principale de aducțiune a apei, la Petroșani, Vulcan, Lupeni, Uricani și Petrila.

Directorul general al SC Apa Serv Valea Jiului, Costel Avram spune că opratorul din Valea Jiului este primul operator de servicii de acest fel din România care are șanse de a începe deja primele lucrări de investiții chiasr din acest an. ”Dacă acest studiu nu va avea parte de multe obiecțiuni din partea organismelor abilitate, atunci putem trece cu echipa de consultanți la pasul următor, care înseamnă licitația pentru lucrări și, într-un scenariu optimist, în parte, la Lupeni și Uricani (unde nu au avut loc investiții în prima etapă a proiectului nostru) am putea începe deja lucrările până la finalul acestui an”, a declarat Costel Avram.

Desigur, implementarea acestui proiect poate avea și un alt parcurs, cel mai pesimist scenariu mergând chiar până la ratarea obținerii finanțării. ”Sigur că pentru accesarea banilor europeni pentru toate aceste investiții, vom fi probabil condiționați din nou de aplicarea unui Plan Tarifar. Nu avem încă datele exacte în această direcție, dar eu estimez că ni se vor solicita ajustări de tarif undeva la 2-3%. Nu este mult, dar trebuie să avem în vedere faptul că acest lucru trebuie să fie agreat din nou de către ADI APA Valea Jiului. Reprezentanții comunităților locale trebuie astfel să decidă dacă își asumă acest lucru și atunci primim cei aproape 90 de milioane de euro pentru investiții sau nu aprobă acest lucru și atunci pierdem banii europeni și căutăm soluții pentru reabilitarea rețelelor în bugetele locale. Vom vedea, la momentul respectiv, ce decizie se va lua în acest sens. În ceea ce privește Apa Serv, eu vreau să spun încă o dată că noi putem funcționa acum foarte bine, dar rigorile impuse de accesarea programelor europene vin și cu anumite obligații, nu doar cu bani mulți. Eu, ca director al firmei, nu pot face altceva decât să execut deciziile care vor luate în acest sens de acționarii Apa Serv”, a mai precizat Costel Avram.

 

 

[slideshow_deploy id=’19658′]