Cântecul de lebădă al Minei Petrila, pe ritmuri de fanfară

Dâlja, Aninoasa, Petrila Sud, Bărbăteni, Valea de Brazi. Sunt numele unor exploatări miniere devenite istorie la care, în curând, se va adăuga Petrila.

mina-petrila

De vineri, activitatea de extracţie devine istorie. Rămân doar 250 de ortaci care îşi vor închide, la propriu, locurile de muncă din subteran. În ritmuri de fanfară, care va intona probabil pentru ultima dată Imnul Minerilor, cea mai veche mină din Valea Jiului îşi încetează activitatea de extracţie. Directorul Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului, Aurel Anghel, spune că va fi un moment scurt şi discret, pentru că, până la urmă, este un eveniment trist din istoria activităţii extarctive a Văii Jiului.

Exploatarea Minieră Petrila şi-a început activitatea în urmă cu 156 de ani, fiind prima mină din Valea Jiului. A intrat într-un accentuat declin după cele două explozii devastatoare din 15 noiembrie 2008, când a început să funcţioneze la doar o treime din capacitate. Nu s-a mai redresat niciodată şi a fost inclusă pe lista minelor neviabile, alături de Uricani şi Paroşeni, şi administrată de Societatea Naţională de Închideri de Mine Valea  Jiului. Aceeaşi soartă o vor avea şi minele Paroşeni şi Uricani, aflate, de asemenea, pe program de închidere, după ce Executivul a decretat că sunt “neviabile”.

[slideshow_deploy id=’22083′]