Angajările în minerit, la Curtea Supremă

Angajările din 2013 de la Societatea Naţională a Huilei se tranşează în instanţă. Criteriile au fost stabilite de conducerea societăţii, iar unele dintre acestea au intrat în vizorul Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării. Complexul Energetic Hunedoara a primit o amendă de la CNCD drept pentru care au apelat la instanţă.

0-327981-mineri_a7e3eb51eb

3000 de lei ar trebui să plătească Complexul Energetic Hunedoara ca amendă contravenţională pentru nerespectarea anumitor condiţii. Astfel, pentru angajările din luna mai de la Mina Lupeni, CEH a stabilit mai multe condiţii, iar CNCD a a dispus – prin Nota de autosesizare nr. 3682/29.05.2013 – începerea din oficiu a unei analize de discriminare pe criterii de vârstă, domiciliu şi ţinută.

“Motivul pentru care Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA, prin sucursala Divizia Minieră a acţionat în instanţă Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării rezultă din dispoziţiile art. 20, alin. 9, potrivit căruia Hotărârea colegiului director poate fi atacată în instanţa de contencios administrativ. Astfel, hotărârea numărul 35/22.01.2014 adoptată de Colegiul Director al Consiliului NAţional pentru Combaterea Discriminării, prin care a fost constatată şi sancţionată fapta de discriminare săvârşită de contravenienta în cazuă a fost contestată la Curtea de Apel Alba Iulia, instanţă care a respins acţiunea îndreptată împotrva acesteia”, se arată într-un răpsuns remis de Csaba Ferenc Asztalos, preşedintele CNCD.

Cei de la Complexul Energetic Hunedoara au pierdut procesul de la Curtea de Apel Alba Iulia, iar apelul se va judeca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Deocamdată instanţa supremă nu a acordat un termen de judecată în acest dosar.

“Cauza se află în procedură de filtru. Primul termen de judecată urmează a fi alocat ulterior”, se arată pe site-ul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Regulamentul de concurs impunea o notă finală minimă de promovare a concursului de angajare – 6, la obţinerea căreia contribuia, în proporţie de 50%, şi proba de analiză a dosarului bazată pe notele obţinute în raport cu criteriile domiciliului şi vârstei. Acest lucru contravene cu regulile de combatere a discriminării. În privinţa criteriului „vârstă”, regulamentul prevedea o pondere de 30% din nota finală, punctajul însă fiind acordat diferenţiat în funcţie de categoria de vârstă a partici­pantului, astfel: 18 – 22 de ani – 10 puncte; 22 – 24 de ani – 15 puncte; 24 – 26 de ani – 20 de puncte; 26 – 28 de ani – 15 puncte; 28 – 30 de ani – 10 puncte; peste 30 de ani – 1 punct.

[slideshow_deploy id=’13837′]

 



(Următoarea știre) »