Un eurodeputat dă de pământ cu premierul Sorin Cîmpeanu

Acesta îi cere să activeze urgent Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii Europene în contextul tragediei de la Clubul Colectiv din București.

pizap.com14471535369321

Eurodeputatul hunedorean, Sigfried Mureşan, printr-o scrisoare deschisă trimisă astăzi premierului, îi explică pe şleau că poate cere ajutor contrar convingerilor sale. Sorin Cîmpeanu declara în data de 7 noiembrie a.c., că România nu a cerut activarea Mecanismului de Protecţie Civilă al Uniunii Europene din cauză că tragedia petrecută în 30 octombrie la Clubul Colectiv din Bucureşti nu se încadrează în definiţia formală a dezastrelor.

„Țin să vă aduc în atenţie că, potrivit Deciziei 1313/2013 care reglementează funcţionarea mecanismului, „dezastru” înseamnă orice situație care are sau poate avea efecte grave asupra persoanelor, a mediului sau a bunurilor materiale, inclusiv asupra patrimoniului cultural. Vă reamintesc şi faptul că instrumentul menţionat anterior nu este destinat doar sprijinirii statelor afectate de dezastre naturale, ci se adresează şi dezastrelor provocate de om. Fie că este vorba despre incendii de pădure, deversări ale unor substanţe chimice în ape curgătoare sau conflicte armate, Mecanismul de Protecţie Civilă al Uniunii Europene a fost mobilizat de mai multe ori în ultimul an pentru astfel de situaţii. Vă recomand, aşadar, consultarea rapoartelor anuale privind politicile Uniunii Europene în domeniul ajutorului umanitar și al protecției civile. Veți constata că, spre exemplu, în anul 2014, Norvegia, deşi nu este membră UE, fiind stat asociat acestui mecanism, a solicitat activarea lui pentru operaţiunile de intervenție din cadrul unui accident în care doi scafandri şi-au pierdut viaţa în timpul unor scufundări într-o peşteră. În acel caz, Marea Britanie a trimis o echipă de scafandri profesioniști pentru a interveni. Chiar dacă este o situaţie diferită, se vede clar că nu este vorba despre un dezastru natural sau provocat de om, ci de un accident, iar numărul de victime este mult inferior celui de la Colectiv”, sunt doar câteva exemple date de Sigfried Mureşan, care spulberă motivaţia premierului Câmpean de a nu apela la CE. „Devine evident că absența unei solicitări de activare a mecanismului se datorează mai degrabă incompetenței celor responsabili și mai puțin fezabilității reduse ale unei asemenea acțiuni.

De aceea, vă solicit să dispuneți de urgență transmiterea notificării de activare a Mecanismului de Protecție Civilă pentru a putea beneficia pe viitor de o potențială decontare a unor cheltuieli, precum costurile care ar apărea în contextul transportului altor pacienți răniți către spitale din afara României”, mai arată eurodeputatul român.

[slideshow_deploy id=’24093′]