Fără alocaţii de la Guvern, proiectul din Parâng nu mai poate continua

 

Nici 20 la sută din proiectul care vizează dezvoltarea domeniului schiabil din Parâng nu a  fost realizat şi, dacă Guvernul va sista finanţarea sau va continua să aloce banii cu pipeta, nu există nicio şansă reală de finalizare a lucrărilor. Proiectul din Parâng este unul dintre cele mai controversate proiecte derulate în România.

tibi

Municipalitatea din Petroşani nu se mai poate împrumuta pentru continuarea lucrărilor din Parâng. Ultimul credit bancar a fost luat pentru finalizarea lucrărilor la telescaunul TS3 şi s-a cam atins nivelul de suportabilitate bugetară. “Fără implicarea Guvernului, proiectul nu poate fi realizat. Nu mai avem cum să angajăm încă un credit”, a declarat primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob – Ridzi. Acesta rămâne, însă, optimist şi este convins că, în cele din urmă, chiar şi controversata telegondolă care ar urma să lege Parângul de Petroşani va fi construită. Anul acesta, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a alocat Primăriei Petroşani încă 20.000 de lei destinaţi proiectului ce vizează dezvoltarea domeniului schiabil din Parâng. Banii, extreme de puţini, au fost repede cheltuiţi pentru finalizarea lucrărilor de amenjare a bazinelor de apă, iar ministeriabilii promiteau că, în funcţie de alocaţiile bugetare anuale, pentru finalizarea acestui proiect în anii următori se vor încheia noi contracte de finanţare.

Până atunci, municipalitatea a mai alocat diverse sume din veniturile proprii, însă marile lucrări nu se pot realiza fără banii promişi de Guvern.

Proiectul pentru Parâng este extrem de îndrăzneţ şi vizează realizare a unui uriaş complex turistic pentru sporturi de iarnă, ce ar fi transformat staţiunea într-una dintre cele mai moderne din Europa. Lipsa banilor, care trebuiau să vină de la Guvern, a făcut, însă ca lucrările să se desfăşoare extrem de lent. Până acum, în cadrul proiectului au fost amenajate pârtiile de schi, bazinul de apă pentru instalaţiile de zăpadă artificială, au fost achiziţionate instalaţiile propriu – zise, tunurile de zăpadă, ratrakurile, echipamentele pentru pârtii, dar a fost construit şi un nou telescaun, care pleacă de la Cabana Rusu. Domeniul schiabil din  Parâng ar urma să se întindă pe o suprafaţă de 150 hectare şi va avea 17 pârtii, iar pentru accesul facil ar urma să fie amenajată şi  o telegondolă.Licitaţia pentru realizarea lucrărilor cuprinse în proiect a fost câştigată de asocierea de firme Kranz Eurocenter Piteşti – Acomin Cluj şi Doppelmayer Austria.

 

 

 

[slideshow_deploy id=’19661′]

 



(Următoarea știre) »