Lacrimi de sânge şi cărbune curg în abatajele Minei Petrila/ Şapte ani de la tragedia din noiembrie 2008

 

În linişte şi demnitate, aşa cum muncesc şi trăiesc, minerii de la Petrila îşi vor comemroa morţii. Îi vor comemora, în sala de apel, pe cei care în urmă cu 7 ani au intrat în ultimul lor şut!

v2

13 mineri şi salvatori fac parte, de şapte ani, din acea istorie neagră a mineritului, o scrisă cu sângele oratcilor. Două explozii consecutive produse în subteranul minei Petrila în 15 noiembrie 2008 i-au secerat pe cei care au intrat în ultimul lor şut, dar şi pe salvatorii care s-au dus după ei să îi salveze. Aţi 15 au fost grav răniţi şi o lume întreagă s-a rugat pentru viaţa lor. Pentru colegii lor şi, mai ales, pentru familiile celor dispăruţi atât de brutal dintre noi, timpul nu a alinat rănile. An de an, cu ochii în lacrimi, minerii de la această exploatare minieră, care acum îşi trăieşte ultimele zile, îi comemrorează pe cei ucişi în tragicul accident de muncă din 15 noiembrie 2008, care a îndoliat întreaga Vale a Jiului. Alături de oratci, rudele celor 13 victime retrăiesc, mereu şi mereu, momentele cumplite din acea zi neagră a mineritului.

v1

În curtea Minei Petrila – care va intra, la rândul său, în foarte scurt timp în istorie – a fost ridicată o troiţă pentru aducere aminte, unde ortacii minerilor decedaţi aprind câte o lumânare, aşa încât lumina să ajungă acolo SUS, la cei ucişi de suflul exploziilor.

Condamnaţi pentru suferinţă

Pentru tragedia din 15 noiembrie 2008, procurorii, împreună cu reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă, au stabilit că vinovaţi sunt fostul director al unităţii, Aurelian Necula şi inginerii Gheorghe Roşu şi Dan Ştefan Ungur, care au fost trimişi în judecată pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi pentru infracţiuni privind nerespectarea măsurilor de protecţie a muncii. Alţi doi responsabili au decedat în exploziile din subteran.

Aurelian Necula, ex-director al EM Petrila, a fost condamnat la 6 ani şi 6 luni de închisoare; Gheorghe Roşu, fost inginer şef cu securitatea şi sănătatea în muncă – 4  ani; iar , iar Ungur Dan Ştefan – şeful staţiei de salvare minieră tot la 4 ani închisoare.

 

 

 

[slideshow_deploy id=’19658′]