Veste bună pentru pensionarii din minerit

deconturile-pensionarilor-mineri-pana-februarie1358766507Demersurile făcute de organizațiile pensionarlor din sectorul minier și de către reprezentanți ai Societății Naționale pentru Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ) privind chestiunea acordării gratuităților pentru pensionari nu au fost în zadar. Chiar dacă, din cauza unor prevederi clare în materien de legislație europeană, dreptul la gratuități al pensionarilor din sectorul minier al Văii Jiului au fost suspendate la începutul acestui an, se pare că lucrurile revin la normal.

După ce, la finele anului trecut, gratuitățile la plata facturilor pentru energie electrică acordate pensionailor mineri din Valea Jiului prin intermediul SNIMVJ au fost suspendate, conducerea acestei societăți a solicitat clarificări Comisiei Europene, pentru a putea beneficia în continuare de fondurile pentru plata acestor gratuități. Notificarea trimisă în acest sens de statul român la Bruxelles, prin care se solicita modificarea planului de închidere a minelor neviabile din Valea Jiului a fost aprobat, zilele trecute, de Comisia Europeană.

laszlo domokosPotrivit liderului Sindicatului Huila, din cadrul SNIMVJ, ing. Laszlo Domokos, cea mai importantă veste legată de acest document aprobat de Comisia Europeană este aceea că pensionarii mineri vor beneficia în continuare de facilități la încălzire, până în anul 2018. ”Am avut o discuție telefonică cu atașatul economic al României  la reprezentanța permanentă a României de la Bruxelles, d-na Claudia Munteanu, care mi-a confirmat că vineria avut loc discuția finală în Consiliul Comisarilor Europeni, ultimul for care mai trebuia să avizeze această modificare. Consiliul Comisarilor a aprobat modificările la Planul de închidere așa cum au fost solicitate acestea de România. Decizia aprobată și redactată va ajunge la reprezentanța permanentă a României în cursul acestei săptămâni, iar apoi va ajunge și la SNÎMVJ. Odată cu aprobarea notificării, se crează cadul legal pentru reluarea plăților către pensionarii minieri, care vor primi gratuitățile, inclusiv cele aferente consumului de energie pe anul 2015”, a declarat Laszlo Domokos, președintele Sindicatului Huila.

[slideshow_deploy id=’17636′]