Victor Ponta, final de carieră ?

Astăzi guvernul Dacian Cioloş a depus jurământul de investitură, marcând obştescul sfârşit al guvernului Victor Ponta. Rămân în urmă multe scandaluri politice iraţionale, declaraţii şocante şi deplasări externe plătite din banii statului. Rămân o serie de măsuri guvernamentale care doar timpul va decide dacă au fost cu adevărat bune sau nu. Mai rămâne amintirea unei campanii pentru alegerile prezidenţiale, care a destructurat încrederea electoratului PSD în propriul partid. Şi mai rămâne o întrebare. Ce se va întâmpla cu Victor Ponta?

Victor-Ponta_guvern

Un răspuns clar nu poate fi furnizat dar, observând conduita fostului premier, putem spune că acesta îşi joacă ultima carte politică personală, de care atârnă întreaga sa carieră. Primul act al acestei piese de final de carieră a fost decizia de a pleca de la guvernare. Victor Ponta a ştiut că dacă pleacă de la guvern în contextul unor proteste de stradă, PSD va pierde orice pârghie de negociere a transferului de putere. Pentru el, oricum orizontul de aşteptări era foarte mic. Nu mai putea spera decât că după finalizarea mandatului va deveni un simplu membru de partid. A plecat ştiind că Preşedintele Iohannis nu va putea să facă altceva decât  să-şi numească propriul guvern. Apoi a dispărut din faţa camerelor de luat vederi pentru ca efectele acţiunii sale să ia amploare. Însă nu s-a oprit aici şi a pus în act a doua scenă a jocului său politic de final.

Cu ajutorul lui Sebastian Ghiţă, Victor Ponta a lansat un atac virulent la adresa lui Liviu Dragnea. Ideea a fost aceea de a se asigura că, într-un moment important pentru PSD, preşedintele partidului este sub tirul atacului media. Pentru a fi un atac credibil şi pentru a nu da de bănuit că sabotează partidul care s-a luptat în van pentru a-l face preşedinte, Victor Ponta s-a asigurat că Sebastian Ghiţă îl va aduce pe sticlă pe Traian Băsescu. Fostul preşedinte a aceeptat planul pentru că i-a oferit vizibilitate şi o şansă nesperată de a ataca PSD. Este o asociere de conjunctură pe care nimeni nu se aştepta să o vadă. Un Victor Ponta care se aliază cu Traian Băsescu pentru a lovi PSD. Băsescu a mai avut un motiv pentru care a acceptat, fie şi indirect, jocul politic. Pentru el, Victor Ponta, dacă supravieţuieşte politic, este un adversar politic facil, care poate fi gestionat şi pe care Traian Băsescu a ştiut întotdeauna să-l învingă.

Al treilea act al piesei a presupus atacarea directă a lui Liviu Dragnea, în încercare de a crea distanţă între preşedintele PSD şi partid. Ponta speră astfel că prin măsurile strategice luate va reuşi, la un moment dat, să rupă o parte din PSD. Din punctul său de vedere strategia este raţională pe deplin. Fostul premier nu mai are nimic de pierdut. Dar din punctul de vedere al PSD, strategia lui Ponta este distrugătoare.

Ponta încearcă să creeze clivaje, conflict şi să se folosească de ultimele resurse media de care dispune pentru a-şi păstra un anume statut de putere politică. Însă făcând acest lucru, fostul premier riscă să scindeze PSD într-o perioadă în care partidul se pregăteşte pentru alegerile din 2016. Pentru Victor Ponta, ultima carte politică este distrugerea PSD. Pentru PSD, ultima carte politică este alinierea în spatele lui Liviu Dragnea, singurul lider care a asumat responsabilitatea conducerii unui partid într-un moment dificil. În perspectiva alegerilor din 2016, cel mai bun lucru pentru PSD este să rămână unit dar, aşa cum am văzut în cazul asocierii Ponta-Băsescu, orice este posibil,informează stiripesurse.ro

 

  • După demisie, a activat canalele media asociate lui Sebastian Ghiţă pentru a lovi în Liviu Dragnea şi pentru a sugera că actualul preşedinte PSD este expus unei nemulţumiri profunde a propriului partid şi a electoratului PSD (pierderea inevitabilă a guvernării). Pentru a nu trezi suspiciuni, Sebastian Ghiţă a hotărât să îl atace pe Liviu Dragnea prin invitarea lui Traiain Băsescu la România TV. Ponta a colaborat cu Băsescu pentru a-l slăbi pe Dragnea. Băsescu a fost de acord pentru că interesul său este un PSD slab şi s-ar alia cu oricine pentru a face asta. Băsescu are experienţă politică şi ştie că dacă Ponta ajunge şef la PSD, îl poate învinge cu uşurinţă în orice confruntare (ca la alegeri). Pe Dragnea nu.

[slideshow_deploy id=’20328′]