Renunţă la turismul „la negru” şi îşi scot afacerile la vedere

Cabanierii din Pasul Vâlcan încep să înţeleagă importanţa unei afaceri „curate”, la vedere, şi să îşi declare activitatea turistică. Până acum, mulţi au preferat să meargă „pe burtă” şi să practice turismul la negru.

pasul-valcan

Nu sunt obligaţi să îşi declare activitatea, dar, dacă sunt prinşi că practică turismul „la negru” vor fi amendaţi. O spune chiar primarul Vulcanului, Gheorghe Ile, cel care a făcut apel în repetate rânduri ca proprietarii de cabane din staţiunea Pasul Vâlcan să scoată la vedere afacerile din turism. „Avem trei declaraţi, dar acum am înţeles că vor să vină să îşi facă toată documentaţia. Acum este şi alt sistem de control. Nu mai întrebăm cine e proprietarul. Dacă nu este gazda acolo, se poate aplica amenda indiferent cine este”, a declarat Gheorghe Ile, primarul din Vulcan.

Din cele peste 60 de cabane care funcţionează în Pasul Vâlcan, la ora actuală doar trei sunt autorizate să desfăşoare activităţi turistice. Restul ar trebui să fie case de vacanţă, dar mulţi dintre proprietarii lor le-au scos an de an la închiriere pentru Revelion pe site-urile de profil. Responsabilii MDRT au venit în control împreună cu inspectorii de la Garda Financiară şi le-au pus cabanierilor în vedere să se autorizeze, dacă vor să practice turismul în condiţii legale. În loc să răsufle uşuraţi că au scăpat doar cu avertisment şi să intre în legalitate, proprietarii spaţiilor de cazare nu au mai trecut pe la Primăria Vulcan. Acum, lucrurile par în sfârşit să se schimbe. Ceva mai tânără decât Straja sau Parâng, Staţiunea Pasul Vâlcan începe să prindă contur, după ce a fost cuprinsă într-un amplu program de modernizare cu fonduri de la MDRT. Chiar dacă proiectul este încă în faza de implementare, pentru cei care vor să îşi petreacă timpul liber aici în perioada sezonului de iarnă, există două teleschiuri şi trei pârtii de schi. Primul pas al proiectului de dezvoltare a turismului în Pasul Vâlcan a fost inaugurarea telegondolei care face legătura dintre municipiul Vulcan şi staţiunea montană, o investiţie în valoare de aproape 33 de milioane de lei, fără TVA, realizată din bani alocaţi de Ministerul Turismului. Staţiunea Pasul Vâlcan se găseşte în Masivul Vâlcan, la o altitudine de 1.300 de metri şi este situată la şapte kilometri de municipiul Vulcan.

[slideshow_deploy id=’22083′]