Procesul pentru Râul Alb din Retezat, la un pas de sentinţă

În data de 9 decembrie activiştii de mediu vor şti dacă lucrările hidrotehnice de pe Râul Alb vor fi blocate de instanţă sau vor continua.

raul-alb-buldozer

La termenul de miercuri, Tribunalul Hunedoara a lăsat în pronunţare sentiinţa din procesul dintre Coaliţia Natura 2000 şi Agenţia de Protecţie a Mediului Hunedoara, iar până atunci părţile pot depune concluzii scrise.

raul-alb-panou-1

Proiectul de construire și exploatare de microhidrocentrale pe Râul Alb, județul Hunedoara este unul dintre cele mai controversate şi constă în construirea, exploatarea şi racordarea la sistemul energetic naţional a microhidrocentralei de pe râul Alb, beneficiar fiind SC Abi Automotion SRL Deva. Autorizaţia de construire a fost emisă de Consiliul Judeţean Hunedoara în decembrie 2013, iar termenul de execuţie este de 36 de luni. Proiectul a fost demarat în 15 iulie 2014 şi urmează să fie finalizat în 15 iulie 2017. În zonă există şi un al doilea proiect în lucru, care presupune construirea de locuinţe de serviciu şi birouri, beneficiarul fiind SC Abi Ecoacvacultura SRL, tot din Deva, care a primit autorizaţie de construire de la Primăria comunei Sălaşu de Sus, în septembrie 2014. Termenul de execuţie este de 36 de luni, iar lucrările au început în septembrie 2014. La finalul proiectului, în zonă ar trebui să fie construite trei microhidrocentrale, o pescărie, o zonă de procesare peşte, un imobil cu locuinţe şi birouri.

De precizat că reprezentanţii Federaţiei Coaliţia Natura 2000 România au câştigat în instanţă o bătălie cu Agenţia Naţională de Protecţie a Mediului Hunedoara, care a avizat lucrările de pe Râul Alb. În luna iulie, instanţa Tribunalului Hunedoara a admis cererea de suspendare formulată de Federaţia Coaliţia Natura 2000 România şi a dispus suspendarea executării deciziei etapei de încadrare nr.1327/26.08.2013 revizuită la data de 11.09.2014, emisă de pârâta Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara până la soluţionarea pe fond a acţiunii în contencios administrativ.

[slideshow_deploy id=’19869′]