Vreţi să ştiţi unde sunt banii? Cum s-a ajuns ca reparaţiile la Centrul de Informare Turistică să coste peste 17.000 de lei!

Lucrările de reparaţii la Centrul de Informare Turistică din Petroşani, obiectiv distrus parţial în urma accidentului din data de 6 august în care a fost implicat profesorul universitar Radu Sorin, au costat peste 17.000 de lei. O sumă catalogată drept imensă de cei care derulează afaceri în domeniul construcţiilor, raportat la constatările făcute în teren şi communicate iniţial de oficialii Primăriei Municipiului Petroşani.

centru_distrus

Suma necesară acoperirii pagubelor a fost stabilită printr-un raport de evaluare, după ce s-a analizat situaţia în teren. Raportul de evaluare a stabilit că, după ciocnirea dintre maşina liderului PSD şi Centrul de Informare Turistică au fost distruse uşa, sistemul de alarmă, sistemul de incendiu, cel de supraveghere, dar şi un stâlp de susţinere. Municipalitatea a decis ca lucrările de reparaţii să fie effectuate tot de constructorul obiectivului, urmând ca ulterior banii să fie recuperaţi de la firma de asigurări, ori de la Radu Sorin.

Numai că suma calculată drept pagubă, adică peste 17.000 de leia  fost considerată extreme de mare. O parte a celro care derulează afaceri în domeniu spun că, şi dacî s-ar fi cumpărat cele mai scumpe materoale s-ar fi ajuns la costuri de maximum –maximorum 7.000 de lei. Şi atunci, unde s-au scurs banii. Răspunsul este simplu şi se regăseşte în devizul de lucrări întocmit de executantul Masa Adrigela SRL şi asumat de dirigintele de şantier al MDRT, în calitate de beneficiar.

Astfel, 447 de lei s-au cheltuit pentru revizuirea structurii şi înlocuirea elementelor deteriorate, 136 de lei este valoarea lemnului rotund folosit, 63 de lei s-a calculate pentru desfacerea tavanului casetat, 467 de lei – eşafodaje lemn pentru susţinere, 37, 8 lei – desfacere termosistem, 72, 61 – system exterior termoizolantla faţade cu polistiren expandat, 11 lei – adeziv pentru polistiren, 44, 77 lei – polistiren expandat, 4, 62 de lei – diblu polistiren, 4,62 de lei – plasă fibră de sticlă pentru tencuieli exterioare, 81 – 63 de lei – tencuială exetrioară, 30, 66 de lei – glet de var aplicat pe tencuieli interioare driscuite, 120 de lei – vopsit cu email, 11, 92 de leu – vopsea lavabilă, 511, 72 de lei – tavane din gips carton pe structură metalică, 2.300 de lei – refacere placare lemn, 779, 84 de lei – refacere sistem alarmă, 600 de lei pentru refacere litere, bornă luminoasă (care nu apare în imaginile de după incident!) şi jaluzele, 3.113 lei – refacere uşă exterioarp şi înlocuire geam şi alte 2.000 de lei – diferenţă preţ manoperă. Totalul doar la acest capitol, cu manoperă şi transport, a fost calcular la 10.839, 23 de lei. Încă 11.509, 78 de lei este necesarul al capitolul “cheltuieli directe”, iar aici intră diverse cheltuieli cu munca vie, respectiv CAS, şomaj, asigurări de sănătate, fond de garantare salarii, fond de risc şi fond de garantare concedii mediale. Mai sunt şi cheltuieli indirecte, în valoare de  1.726, 78 de lei, dar şi profit calculate 661,81 de lei. Trăgând linie şi adunând, devizul general a ajuns la suma de 13.898 de lei, la care se adaugă TVA 24%, adică un total de 17.233, 59 de lei!

Centrul de Informare şi Promovare Turistică de la Petroşani a fost construit cu bani europeni. Proiectul a fost aprobat de finanţatorii europeni în cadrul POR 2007-2013 (Axa prioritară 5 “Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului”; Domeniul major de intervenţie 5.3 “Promovarea potenţialului turistic şi crearea infrastructurii necesare, în scopul creşterii atractivităţii României ca destinaţie turistică”), iar construcţia şi dotarea lui a fost evaluată la 617.705,64 lei, din care componenta nerambursabilă este de 488.875,81 lei.  Construcţia a fost amplasată pe marginea DN 66 (E79), în zona Petroşani Nord (lângă sediul Parchetului de pe lângă Judecătoria Petroşani), în imediata vecinătate a staţiei CFR, dar şi în apropierea unui sens giratoriu.

Autorităţile, însă, susţin că s-au studiat mai multe posibile amplasamente, până să se stabilească locaţia, iar aceasta a fost cel mai bun loc, vizibil şi pentru cei care vin dinspre Deva, dar şi pentru cei care vin dinspre Târgu Jiu. Cît priveşte costurile, acestea sunt unice la nivel aţional, la fel ca şi proiectul în sine ale Centrului de Informare şi Promovare Turistică, mai spun oficialii primăriei.

[slideshow_deploy id=’19658′]



« (Știre anterioară)