Grupul “băieţilor deştepţi”/ Planul de restructurare al CEH – o afacere de peste 300.000 de lei!

 

Inexistentul plan de restructurare al Complexului Energetic Hunedoara despre care vorbea recent ministrul Energiei, Vlad Grigorescu, reprezintă o facere bănoasă. Nu pentru CEH, care a scos banii, ci pentru firma care l-a întocmit, respectiv Institutul de Studii şi Proiectări Energetice (ISPE). O afacere de peste 300.000 de lei, asta în condiţiile în care CEH este la un pas să se scufunde.

 

ceh2

Fostul ministru al Energiei Andrei Gerea a anunţat, încă de pe data de 10 iunie, că de elaborarea planului de restructurare de al CEH se va ocupa un consultant internaţional. Câteva zile mai târziu, pe 16 iunie, CE Hunedoara a publicat un anunţ pe SEAP pentru angajarea consultantului, suma aruncată în joc fiind de 450.000 lei. Singură firma care a răspuns invitaţiei, până la termenul limită de 30 iunie, a fost ISPE, iar contractul a fost semnat pe data 4 august, pentru suma de 306.000 lei, fără TVA.

Potrivit anunţului de intenţie, contractul se desfășoara în două etape: etapă I- întocmirea documentaţiei ce cuprinde „Analiză diagnostic a situaţiei curente şi prioritizare zone principale de acţiune,de analiză diagnostic” şi etapa a II-a – întocmirea documentaţiei ce cuprinde „Planul de restructurare, plan de afaceri şi program de ansamblu de implementare”. ISPE SA îi are ca administratori pe Dan Ioan Gheorghiu, Virgiliu Rădulescu şi Viorel Gafiţa. Acţionari la ISPE sunt Romelectro, cu 69,19%, Dan Ioan Gheorghiu cu 9,77%, restul de acţiuni fiind deţinute de acţionari tip listă. Dan Ioan Gheorghiu a fost numit în 2012 consilier onorific al premierului Victor Ponta pe domeniul energiei şi despre ISPE s-a spus că ar face parte din grupul “băieţilor deştepţi” care gravitau în jurul lui Ponta.

 

Plan trasformat în “draft”

De precizat că, la finele lunii octombrie, o echipă comună a Ministerului Energiei şi Complexul  Energetic Hunedoara a prezentat la Bruxelles un plan de restructurare, pe care ulterior l-au numit “draft”, dar care nu a fost acceptat de reprezentanții CE. “Discuțiile pe care le-am avut cu reprezentanții Comisiei Europene fac parte dintr-o serie de întâlniri pe care le-am convenit cu aceștia și în cadrul cărora vom vorbi în detaliu planul de restructurare a Complexului Energetic Hunedoara. Dezbaterile pe care le-am avut în cadrul întâlnirii de lucru de la finalul acestei săptămâni au fost unele constructive și în urma acestora am identificat modalitățile pentru continuarea activității la Complexul Energetic Hunedoara. Prin acest plan de restructurare propus de consultantul ISPE cred că vom asigura condițiile optime pentru creșterea eficienței economice a CE Hunedoara. În definitiv, creșterea eficacității, corelată cu creșterea veniturilor pentru CE Hunedoara sunt țintele pe care trebuie să le urmărim în permanență. Totodată, mă bucur de deschiderea spre dialog pe care au avut-o reprezentanții Comisiei Europene”, a încercat să cosmetizeze realitatea, în data de 25 octombrie, Bogdan Badea, fost secretar de stat în Ministerul Energiei.  Deplasarea la Bruxelles a fost făcută de secretarul de stat Bogdan Badea, directorul general al Complexului Energetic Hunedoara- Emil Floruț, dar la discuţii a fost prezent și un reprezentant al institutului care a întocmit programul de restructurare și eficientizare a structurii energetice hunedorene. Numai că, de la Bruxelles delegaţia s-a întors înfrântă de discuţiile purtate cu oficialii CE.

[slideshow_deploy id=’22083′]