”Avântul Liber” – primul an, primele două milioane de cititori

avantul 1 anÎn urmă cu un an, la miezul nopții din 8/9 decembrie, apărea în spațiul virtual prima publicație exclusiv on-line editată în Valea Jiului: ”Avântul liber”.

Proiectul s-a născut din dorința de a experimenta un nou mod de a face presă, dar și un nou mod de interacțiune media cu publicul. Am adus alături de noi o echipă de jurnaliști de cea mai bună calitate, dar și câțiva tineri specialiști IT și internauți pentru care ”social media” și ”new media” sunt un mod de viață. Am știut că în fața noastră se deschide o misiune grea, dar impulsionați de cuvintele lui Lucian Blaga (pe care ni le-am ales ca motto) am știut la fel de bine că ”Cine crede în zbor e stăpân peste zare.”

Timpul avea să ne demonstreze rapid că, atunci când faci presă în primul rând cu gândul la cititor, cu respect față de adevăr, cu echilibru, imparțialitate și decență, cu promptitudine și responsabilitate, urci cu repeziciune în topul încrederii oamenilor, principalul criteriu de evaluare al oricărei publicații care se respectă.

Astăzi, după un an de zile, ne prezentăm în fața dumneavoastră la ora primului bilanț, de pe poziția campionilor. Statisticile siteurilor independente de monitorizare a presei on-line confirmă faptul că ”Avântul liber.ro” este astăzi PUBLICAȚIA NR.1 DIN JUDEȚUL HUNEDOARA. În același timp, ocupăm un loc de ”pool position” în clasamentul mass-media la nivel de țară.

Cu o medie zilnică de circa 20.000 de vizitatori unici, am reușit în numai un an de zile să depășim pragul de 2.000.000 (două miioane) de cititori (vizitatori unici), performanță neatinsă până acum de nici o altă publicație (print și/sau on-line) din județul nostru. Mai mult, aceștia au accesat una sau mai multe pagini, însumând într-un an, peste 20.000.000 (douăzeci de milioane) de accesări. Să mai adăugăm aici și faptul că, în grupurile de prieteni create pe facebook am adunat deja aproape 10.000 de prieteni, iar pagina oficială de Facebook a ziarului a primit deja din partea dumneavoastră, aproape 3000 de Like –uri.

Trebuie să recunoaștem că ”explozia” nu a surprins doar piața media locală și regională, ci chiar pe noi înșine. Încrederea pe care ne-ați acordat-o, dar și interacțiunea pe care am avut-o cu mesaje permanente și comentarii la articole, ba chiar și mustrările și atenționările pe care nu ați ezitat să ni le transmiteți atunci când, involuntar, am mai greșit, sunt un complex de ingrediente care au închegat relația noastră. Am încercat să vă oferim informațiile pe care le așteptați și am învățat care sunt știrile de care aveți nevoie. Am fost prezenți la toate evenimentele importante din viața comunității și v-am ținut la curent cu ce se întâmplă în fiecare oraș din Valea Jiului, dar și în restul județului, așa cu nu am neglijat nimic din ceea ce ni s-a părut important în veștile venite din țară și de peste hotare. Am înțeles că aveți nevoie de știri senzaționale, dar că aveți la fel de multă nevoie de informații din viața cetății. Am înțeles că vreți să știți și ce e rău, dar și ce e bine, în activitatea primarilor, a oamenilor politici, a managerilor,a  liderilor sindicali,  a dascălilor, medicilor sau artiștilor. Am observat că vă pasă cu adevărat și de viața economică locală, regională și centrală așa cum vă pasă și de opțiunile turistice pe care le oferă zona și țara noastră. Ne-am străduit ca nimic din toate aceste lucruri să nu lipsească în construcția cotidiană a acestui ziar electronic.

Cifrele și mesajele dumneavoastră spun că, după primul an împreună, am reușit ! Misiunea noastră devine însă, de pe acum, una mult mai grea. Știm că orice redută câștigată e mult mai greu de apărat. Dar la fel de bine știm că păstrând de partea noastră echilibrul în abordarea și prezentarea informațiilor, seriozitatea, promptitudinea, echidistanța și profesionalismul, vom rămâne la fel de apropiați și încrezători unii în alții.

La ora primului bilanț, cu satisfacția că am reușit să devenim parte din viața dumneavoastră, așa cum și dumneavoastră ați devenit parte din viața noastră, vă mulțumim.

Redacția