Ecologiştii au pierdut. Proiectul hidrotehnic din Retezat merge mai departe

Ecologiştii de la Federaţia Coaliţia 2000 au ratat şansa de a stopa în instanţă lucrările de amenajare hidrotehnică de pe Râul Alb.

raul-alb-hd-655x360

Magistraţii de la Tribunalul Hunedoara le-au respins acţiunea formulată. “Respinge ca nefondată cererea în contencios administrativ formulată de reclamanta Federaţia Coaliţia Natura 2000 România, în contradictoriu cu pârâţii Agenţia pentru Protecţia Mediului şi SC ABI Automotion SRL pentru anularea deciziei de încadrare nr.1327/26.08.2013, revizuită la data de 11.09.2014 emisă de pârâta 1”, este decizia instanţei care a judecat dosarul Proiectul de construire și exploatare de microhidrocentrale pe Râul Alb, județul Hunedoara este unul dintre cele mai controversate şi constă în construirea, exploatarea şi racordarea la sistemul energetic naţional a microhidrocentralei de pe Râul Alb, beneficiar fiind SC Abi Automotion SRL Deva. Autorizaţia de construire a fost emisă de Consiliul Judeţean Hunedoara în decembrie 2013, iar termenul de execuţie este de 36 de luni. Proiectul a fost demarat în 15 iulie 2014 şi urmează să fie finalizat în 15 iulie 2017.

De asemenea, spun informaţiile oficiale, în zonă există un al doilea proiect în lucru, care presupune construirea de locuinţe de serviciu şi birouri, beneficiarul fiind SC Abi Ecoacvacultura SRL, tot din Deva, care a primit autorizaţie de construire de la Primăria comunei Sălaşu de Sus, în septembrie 2014. Termenul de execuţie este de 36 de luni, iar lucrările au început în septembrie 2014. La finalul proiectului, în zonă ar trebui să fie construite trei microhidrocentrale, o pescărie, o zonă de procesare peşte, un imobil cu locuinţe şi birouri.

Agenţia de Protecţie a Mediului Hunedoara a fost acţionată în judecată de Federația Coaliția Natura 2000, pentru că a dat undă verde unui proiect privat hidroenergetic într-o arie naturală protejată din Munții Retezat. WWF- România și Federația Coaliția Natura 2000 România avertizează că Râul Alb, situat în Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului şi în situl Natura 2000 Strei-Haţeg, este pe punctul de a fi distrus prin proiectul “Construire  şi Exploatare de Microhidrocentrale pe Râul Alb” al S.C. ABI AUTOMOTION S.R.L.. Activiştii de mediu vorbesc despre un “cumul de avize flagrant ilegale, incluzând scoaterea ilegală de teren din circuitul silvic, iar  Federația Coaliția ONG Natura 2000 a solicitat în instanță anularea proiectului, însă nu a avut câştig de cauză.

[slideshow_deploy id=’19661′]

 



« (Știre anterioară)