“Am murit într-un incendiu”/ Cum au căutat pompierii în zadar un actor al teatrului petroşănean

Exerciţiul tactic desfăşurat de pompierii din Petroşani la Teatrul “I.D.Sîrbu” a avut şi părţi mai puţin știute care, într-o situaţie reală, ar fi condus la pierderea de vieţi omeneşti. De exemplu, unul dintre actori povesteşte că a stat “inconştient” 30 de minute într-o lojă, iar pompierii au trecut de patru ori pe lângă el fără să-l găsească, aşa că, în cele din urmă “s-a predat”. Pompierii nu neagă incidentul, dar iau în calcul şi o posibilă “cacealma” a actorului petroşănean.

12358099_1004076642989855_679621027_n

Pompierii din Petroşani au organizat un exerciţiu de salvare la Teatrul I.D. Sîrbu din Petroşani, unde scenariul spunea că a izbucnit un incendiu în apropierea scenei. Potrivit scenariului, zeci de persoane au trebuit evacuate în  condiţii cât mai aproape de cele reale în astfel de situaţii, care au presupus fum, semiobscuritate, întuneric şi haos. O parte dintre cei prinşi în incendiul simulat s-au evacuat singuri, în schimb pentru alţii a fost nevoie de intervenţia pompierilor pentrua  a fi scoşi din „infern”. Nu mai puţin de 16 actori și membri ai personalului au nevoie de îngrijiri şi chiar de intervenţia la înălţime pentru a  putea fi evacuaţi, cu ajutorul unei scări şi chiar a unei perne gonflabile. La final, concluzia a fost că exerciţiul şi-a atins scopul, iar lucrurile au decurs destul de bine.

Ulterior, însă, au apărut şi dezvăluirile din culise. „Astăzi am murit într-un incendiu, de fapt a fost o simulare a celor de la IGSU într-o sala de spectacol. Am ales să-mi pierd cunoştinţă într-o lojă sub scaune iar pompierii au măturat zona de 4 ori fără să mă găsească, niciunul nu s-a gândit să ridice scaunul, rabatabil de altfel.După 30 de minute am ieşit singur şi le-am spus că mă predau, să le fi văzut fetele încurcate prin vizetele aburite ale măştilor de gaze.M-am dus şi le-am strâns mâine felicitându-i că i-au găsit pe ceilalţi 12 colegi ai mei.Dar le-am reproşat şi plecarea mea dintre cei vii şi ştiţi ce mi-a spus comandantul lor? că au luat în calcul şi o eventuală pierdere de viaţă omenească. Unul e mult mai bine decât 60, ce să mai spun, fie-mi ţărână uşoară”, scrie pe pagina sa de pe o reţea de socializare unul dintre actorii de la Petroşani care au participat la exerciţiu, iar un altul spune că el a fost mai „norocos”. L-au găsit, dar după fix o jumătate de oră!

Pe de altă parte, comandantul Detaşamentului de Pompieri Petroşani, Adrian Avram, a precizat că discuţia a fost puţin altfel, adică, în cadrul discuţiilor, le-a explicat că, într-o situaţie reală, în panica creată, există şi posibilitatea pierderii de vieţi omeneşti. „Da, aşa este, actorul respectiv s-a predat, ca să spunem aşa, dar eu nu am de unde să ştiu dacă a stat în acel loc în permanenţă. Noi nu am ştiut locurile în care s-au ascuns. Putea foarte bine să ne facă o farsă şi să îşi schimbe locul”, a declarat Adrian Avram. Acesta a precizat că simulările, exerciţiile tactice tocmai din acest motiv sunt organizate, pentru pregătirea pentru o eventuală situaţie reală, iar deficienţele vor fi remediate. „Am încercat să creăm o scenă cât mai complexă, cât mai grea, cât mai aproape de o situaţie reală. (…) Am urmărit să vedem mai ales modul de evacuare şi modul în care lucrează echipele de căutare – salvare”, a precizat comandatul Detaşamentului de Pompieri Petroşani.

Sursă FOTO : Facebook/ Jurnalist din întâmplare

[slideshow_deploy id=’20328′]