Scrisoarea co-președintelui PNL Alina Gorghiu adresată membrilor Partidului Național Liberal

Stimați colegi,

În ultimele săptămâni, Partidul Național Liberal a luat hotărâri importante pentru viitorul său  politic și pentru felul în care se va face politică în România anilor următori. De succesul reformelor pe care le-am adoptat în cadrul Consiliului Național din 11 decembrie depind victoria noastră la alegerile locale și parlamentare din 2016 și viitorul democrației românești.

alina-gorghiu_PNL

Politica europeană se confruntă din nou, din păcate, cu pericolul extremismului. Recent am observat cu toții ascensiunea unui asemenea partid în Franța – care este nu doar un membru fondator al Uniunii Europene, ci și un pilon fundamental al acestui proiect european. Aceste formațiuni politice speculează la maximum marile  probleme ale societății, se hrănesc din dificultatea partidelor democratice de a mai da răspunsuri rapide la cerințele și temerile oamenilor simpli. Distanța dintre politică și cetățeni este cea care generează crizele de astăzi din țările Uniunii Europene, chiar dacă problemele variază de la o țară la alta.

România nu face excepție de la acest fenomen. În această toamnă societatea ne-a dat un semnal clar că vrea o altfel de politică, mai onestă, mai orientată către cetățeni. Noi, liberalii, am luat în serios acest semnal. Am înțeles că, dincolo de a răspunde agendei cetățenilor, miza este consolidarea democrației liberale, apărarea valorilor sale și evitarea oricărui derapaj spre populism sau extremism.

Cetățenii vor o politică bazată mai mult pe valori morale și mai puțin pe simpla aritmetică electorală a distribuirii funcțiilor publice către clientele de partid. Oamenii vor un discurs politic caracterizat prin decență și echilibru, orientat către soluționarea problemelor de care se lovesc cetățenii.

PNL a dat un răspuns ferm și sincer către societatea românească: suntem un partid care, fără a ne abandona simbolurile și valorile fundamentale, am hotărât să ne schimbăm noi înșine, prin propria noastră voință. În Consiliul Național din 11 decembrie am adoptat un set de măsuri interne pe care unii lideri de opinie l-au numit decalogul integrității. Aceste norme ne privesc pe toți liberalii, indiferent de funcțiile la care vom candida în anul 2016. Vrem ca prin aplicarea acestora să eliminăm suspiciunile de corupție sau lipsă de onestitate în relația cu banul public la adresa celor care reprezintă Partidul Național Liberal. Am adoptat reguli împotriva traseismului politic. Această practică atât de răspândită nu a adus decât avantaje de moment cetățenilor care au votat sau partidelor care au sprijinit asemenea candidați.

Sunt un om politic realist și știu că, pe termen scurt, aplicarea decalogului integrității va genera unele nemulțumiri și pierderi. Știu că există colegi care, deși se bucură de sprijin în comunitățile locale, nu vor putea candida din partea PNL la viitoarele alegeri. Ne asumăm asemenea situații conștienți fiind că, dincolo de unele pierderi importante în plan local, PNL trebuie să dea un semnal de schimbare la nivel național. Dincolo de anumite victorii locale, indiscutabil importante, trebuie să câștigăm de partea noastră societatea românească și să asigurăm viitorul proiectului liberal, în beneficiul tuturor cetățenilor.

Avem nevoie de urgentarea procesului de fuziune pentru că avem nevoie de un PNL cât mai unit! Consiliul Național a luat decizii majore în această direcție: unificarea organizațiilor locale prin numirea unui singur președinte, a Secretariatului General și a organizației de București.

Mă bucur că aceste propuneri au avut sprijin consistent din partea membrilor Consiliului Național al PNL. Am convingerea că, la capătul acestei perioade de reforme și consolidare internă, vom fi mai puternici și mai uniți. Partidul Național Liberal își onorează vocația sa istorică, de partid al modernizării României. Trebuie să avem puterea de a face reforme în interiorul nostru, pentru a putea schimba în bine România.

Vă mulțumesc!

Cu prietenie,

Alina Gorghiu

Co-președinte PNL