“Grupul de prieteni” a venit în sprijinul tatălui – erou din Petrila

 

Un bărbat din Petrila care, de peste 24 de ani, îşi creşte singur copilul grav bolnav a primit un ajutor nesperat chiar înainte de Crăciun din partea membrilor Asociaţiei caritabile “Grupul de prieteni”. Cămara lui este acum plină şi asta graţie voluntarilor, impresionaţi de povestea lui.

ajutor_tata

Eugen Blag are aproape 50 de ani. A fost electrician și topograf la Mina Petrila, de unde s-a disponibilizat şi, mai apoi, a încercat – fără succes, din păcate – să-şi deschidă o afacere. Chiar dacă a eşuat în postura de om de afaceri, nu a eşuat ca părinte, fiind şi mamă şi tată pentru copilul său născut în urmă cu aproape 25 de ani, de care are grijă 24 de ore din 24.  Băiatul este, practic, ”legumă”, s-a născut cu un diagnostic greu – encefalopatie cronică infantilă forma hipotonă, tetrapareză spastică, retard psihic profund, fiind la nivelul unui copil de un an.. Eugen Blag a ajuns să lucreze la Mina Petrila ca electrician și topograf. Ca orice tânăr, și-a întemeiat o familie, dar o dată cu venirea pe lume a copilului cu mari probleme, lucrurile s-au schimbat.

ajutor_tata1

Mama, probabil nesuportând suferința zilnică, fără speranțe la o viață normală, a plecat departe, dar mai ține legătura cu tatăl copilului.  În 1997, bărbatul s-a disponibilizat şi a vrut să-şi deschidă o afacere. S-a recăsătorit, iar soţia i-a devenit mâna dreaptă în noua afacere, în timp ce de copilul cu probleme avea grijă sora și mama sa. Numai că lucrurile nu au decurs așa cum a sperat fostul miner, care, din cauza stresului și a supărărilor, s-a îmbolnăvit grav la rândul său fiind ulterior pensionat de boală.
Între timp și-a pierdut și mama, iar sora sa s-a așezat la casa ei și nu a mai avut cine să-i îngrijească fiul, care nici în fund nu poate sta. Și a doua soție a plecat de lângă ei, încercând probabil măcar pe ea să se salveze din asemenea situație fără ieşire, și doar periodic își mai vizitează soțul. Acum, tată și fiu, locuiesc de câțiva ani într-o casă cu chirie, iar o mână întinsă la momentul potrivit le-a adus o rază de soare. Pentru ei, membrii Asociaţiei de caritate “Grupul de prieteni” s-a mobilizat din nou şi le-au adus mai multe pachete cu alimente, pamperşi pentru băiat, dar şi lenjerii de pat, pentru a face mai uşoară viaţa tatălui – erou din Petrila, cel care nu s-a gândit niciun moment să-şi părăsească copilul, chiar dacă la rândul său este bolnav. Un exemplu de urmat pentru noi toţi, un părinte care, poate, de multe ori rămâne el flămând pentru a-i putea asigura copilului tot ceea ce are nevoie pentru susţinerea organismul, aşa încât să nu apară coplicații. Bărbatul spală, curăţă, găteşte, calcă şi, mai mult, i-a adaptat şi un cărucior pentru a-l mai scoate la aer.

Cei care i-au întins o mână de ajutor, voluntarii din “Grupul de prieteni” spun că acesta este cel mai grav caz la care au fost anul acesta şi, cu siguranţă, printre cele mai emoţionante, chiar dacă de fiecare dată îşi lasă câte o bucată de suflet la oamenii pe care îi ajută!

[slideshow_deploy id=’19657′]