Minerii din Valea Jiului au dat peste o comoară

 

Complexul Energetic Hunedoara a dat peste cloşca cu ouăle de aur, acum, când este cu ambele picioare în groapă. O subunitate minieră din componenţa companiei scoate un cărbune de o calitate excepţională. Sunt voci care spun că la momentul actual puţine mine din Europa au un asemenea cărbune.

mina livezeni (1)

Compania energetică hunedoreană pare că nu va putea exploata resursa din subteranul Petroşaniului, la adevărata capacitate, în condiţiile în care este tot mai aproape de faliment. Astăzi, Mina Livezeni are un strat pe care-l poate exploata cel puţin 10-12 ani, iar cărbunele scos de ortaci nu numai că este de cea mai bună calitate, dar acoperă şi costurile de producţie fără cea mai micp problemă. Minerii cu vechime de la Livezeni vorbesc de huila extrasă din Stratul 13, că are o calitate excepţională, cum de multă vreme nu au mai văzut iar termocentralele CEH-ului nu o pot arde de teamă să nu li se topească la propriu cazanele. Specialişti cu reputaţie din mineritul CEH-ului, sub anonimat, confirmă ceea ce spun minerii.

„Într-adevăr este un cărbune cu un conţinut redus de cenuşă, nu chiar cel mai bun din Europa. Este însă foarte bun, de o calitate peste media a ceea ce produc minele din Valea Jiului şi cu o putere calorifică foarte mare. Termocentralele îl pot arde, se face un amestec cu cărbune cu o putere mai redusă. Practic, el este amestecat acolo în instalaţiile lor. Stratul 13 poate fi exploatat încă 12 ani de zile de acum încolo. Acum, abatajul mecanizat care funcţionează, poate fi exploatat încă un an de zile. În continuare din strat, trebuie pregătite alte câmpuri de abataj şi se poate asigura exploatarea pentru 12 ani de zile. Tot cărbunele din strat este de această calitate ridicată. Este adevărat că are şi un conţinut ridicat de metan în el care impune nişte lucrări de degazare pentru a putea fi exploatat în siguranţă”, a explicat specialistul CEH. Lucrările pentru noile abataje din care să fie extrasă huila ar trebui începute încă de pe acum, însă nu sunt bani pentru ca investiţiile să fie derulate conform programului. În aceste condiţii, o resursă care este profitabilă pe termen lung, ar putea rămâne în subteran pe vecie.

 

 

[slideshow_deploy id=’19869′]

 



« (Știre anterioară)