Parlamentarii – vânători le-au limitat ciobanilor numărul de câini de la stână

Legea care limitează numărul câinilor de la stână şi îi obligă pe ciobani să ţină oile închise până în primăvară a fost amânată după protestul crescătorilor de ovine, de la Bucureşti, însă rămâne întrebarea cum de prevederile despre păşunat au ajuns să fie incluse într-o lege a vânătorii?!

oi14-Copy

Un parlamentar ne-a recunoscut că răspunsul se poate regăsi în faptul că 80 de parlamentari, de la toate partidele politice, au permis de vânătoare şi este posibil ca pe cei care caută vânatul în munţi şi în păduri, câinii de la stâni să îi încurce, la fel cum îi încurcă şi oile scoase la păşunat.

Reamintim că crescătorii de ovine au fost extreme de nemulţumiţi  de unele modificări aduse de parlamentari la Legea vânătorii şi fondului cinegetic. Ciobanii au reclamat cu precădere două articole din lege, cel care intrezice păşunatul în anumite perioade şi cel care limitează drastic numărul de câini de la sane. Este vorba despre prevederile de la articolul 23 din lege, care interzice „păşunatul animalelor domestice în terenul agricol între 6 decembrie şi 24 aprilie”, dar şi aliniatul k: „permiterea însoţirii turmelor şi cirezilor de către câini însoţitori al căror număr este mai mare de 3 în zona de munte, de 2 în zona de deal şi de 1 la câmpie; în acest număr se includ şi câinii care asigură paza stânei”. În data de 15 decembrie, la Bucureşti au fost mii de ciobani, care au solicitat suspendarea legii şi scoaterea celor două articole de lege menţionate.

În cele din urmă, Executivul a adoptat ordonanţa de urgenţă care amână cele doua prevederi ale Legii 149/2015, care i-au scos în stradă pe ciobani.

[slideshow_deploy id=’17330′]