Ce au făcut parlamentarii Văii Jiului în trei ani de mandate

 

Zilele acestea s-au împlinit trei ani de mandate pentru parlamentarii aleşi în 2012. Trei ani de mandate în care unii au fost extrem de activ, iar alţii muţi ca o lebădă.

 sala-plenului-parlamentul-romaniei

În 2012, judeţul Hunedoara a fost împărţit în 3 colegii pentru Senat și alte 7 colegii pentru Camera Deputaților. O lege des criticată, inclusiv în mediile poltiice, a adus României un număr superior de parlamentari, iar Hunedoara s-a ales cu 4 senatori și 8 deputați, după ce într-unul dintre colegii s-au organizat alegeri parţiale. Între timp, din cei 12 aleşi au mai rămas 10. Cosmin Nicula (fost deputat PSD) este acum vicepreşedinte al Curţii de Conturi a României, iar Monica Iacob – Ridzi (fost deputat PPDD, fost UNPR) este acum la închisoare şi în locul ei nu a mai fost desemnat nimeni. Bine că se revine la votul pe listă! Astfel, cei 2 senatori aleşi în 2012 au fost următorii:  Mariana Câmpeanu – senator PNL, Dorin Păran – senator PNL (fost PDL),  Haralambie Vochițoiu – UNPR (ales pe listele PPDD) şi Vasile Cosmin Nicula – senator PSD în prezent e vicepreședinte al Curții de Conturi.

Iată şi cei 8 deputaţi ai judeţului Hunedoara: Eleonora Carmen Hărău – PNL, Radu Bogdan Țîmpău – PNL, Mircia Muntean –  ales pe listele PSD dar înscris recent în PSRO, Laurențiu Nistor – PSD, Natalia Elena Intotero, deputat PSD, Cristian Cornel Resmeriță – PSD, Sorin Marica – deputat PSD, intrat în Parlament în urma unor alegeri parțiale, după ce Dan Radu Rușanu a renunțat la mandate, Monica Maria Iacob Ridzi – aleasă pe listele PPDD, a trecut apoi la UNPR, iar anul acesta a fost condamnată definitiv la 5 ani de închisoare cu executare în Dosarul “2 Mai” şi Dan Radu Rușanu – fost deputat PNL, manadat la care a renunţat pentru președinţia ASF, dar a fost trimis ulterior în judecată pentru fapte de corupție. În acest răstimp, aleşii din Valea Jiului s-au întrecut în întrebări, interpelări, iniţiative legislative sau luări de cuvânt în plen şi trebuie precizat că, cel mai adesea, subiectul a  fost Complexul Energetic Hunedoara sau problemele punctuale ale locuitorilor.

Cristian Resmeriţă a fost ales deputat în circumscripţia electorală nr.22 Hunedoara,  în colegiul uninominal nr.4. În trei ani de mandat a luat de 6 ori cuvântul, în 5 şedinţe, a înregistrat 3 declaraţii politice, a participat la 36 de propuneri legislative, din care 5 promulgate legi şi a adresat reprezentanţilor Guvernului 29 de întrebări şi interpelări.

Monica Iacob – Ridzi a fost aleasă deputat în circumscripţia electorală nr.22 Huendoara – colegiul uninominal nr.5. Până la data de 16 februarie 2015, când i-a încetat de drept mandatul odată cu condamnarea definitivă a luat de 17 ori cuvântul în plen, a avut 14  declaraţii politice, 23 de propuneri legislative iniţiate singură sau împreună cu alţi colegi şi 38 de întrebri şi interpelări.

Cel mai “vorbăreţ” rămâne senatorul UNPR (fost PPDD) Haralambie Vochiţoiu cu 51 de iniţiative legislative, 32 de declaraţii politice, 75 de întrebări, 34 de interpelări, la care se adaugă alte 13 interpelări adresate Primului Ministru şi 290 de luări de cuvânt în plen.

De precizat că la acest articol am folosit date oficiale de pe site-urile Camerei Deputaţilor şi Senatului.

 

 

[slideshow_deploy id=’20328′]