Victor Grigorescu: „Politizarea, corupţia şi risipa de la CEH trebuie curmate”!

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, este decis să taie în carne vie pentru a aduce din nou pe linia de plutire Complexul Energetic Hunedoara.
grigorescu_CEH
„Pentru noi, falimentul nu este o soluţie”, a spus Grigorescu la Petroşani, după o zi plină, în care a avut întâlniri atât cu administraţia, cât şi cu sindicatele de la CEH, dar a vizitat şi Mina Lupeni, pentru a vedea cum lucrează cu adevărat minerii.
 
Cu datorii de peste 1,2 miliarde de lei, la bugetul de stat, la partenerii de afaceri ori amenzi neachitate, dar şi cu 19 firme care cer în instanţă insolvenţa societăţii, Complexul Energetic Hunedoara abia îşi mai trage sufletul şi este pe buza prăpastiei. Tocmai din acest motiv, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a venit în Valea Jiului şi a anunţat că vor urma măsuri dure, astfel încât entitatea energetică să revină pe linia de plutire. „Sunt trei motive pentru care mă aflu şi ne aflăm aici în această echipă, pentru că avem trei obiective. Primul obiectiv sunt locurile de muncă din Complexul Energetic Hunedoara. CEH, în situaţia în care se află acum este într-un punct extrem de dificil şi orice întarziere sau ezitare sau incapacitate de a face paşii corecţi poate să ducă la o situaţie exetrem de complicată, ca să nu spunem dezastru. Deci, prioritare pentru noi sunt locurile de muncă, cu tot ce înseamnă acest lucru. Al doilea motiv pentru care ne aflăm aici este siguranţa energetică a României, pentru că aceste grupuri sunt parte din sistemul energetic naţional şi au rolul lor în asigurarea continuităţii în alimentare, atât pe parte de energie electrică, cât şi pe partea de agent termic. Al treilea motiv este că situaţia actuală nu mai poate continua aşa şi acest lucru este evident. Este o situaţie de fapt, obiectivă şi cred că a venit vremea să luăm nişte măsuri energice şi să ne urmărim  aceste obiective pe care le-am enunţat, să oprim compania să se îndrepte spre o situaţie care nu mai poate fi remediată.
Pentru noi, falimentul nu este o soluţie, pentru că acest fapt atrage după sine probleme uriaşe şi pune în discuţie siguranţa energetică şi, până la urmă, demonstrează incapacitatea noastră de a gestiona o situaţie şi de a ne apăra interesele economice şi sociale. Trebuie să depunem cu toţii eforturi pentru a preveni disparţia CEH şi, până la urmă, pentru a preveni închiderea unei activităţi tradiţionale în România, în zona mineritului”, a precizat Victor Grigorescu, la Petroşani.
 
Vrea să taie braţele corupţiei
 
Ministrul Energiei a precizat că, printre cauzele în care se află CEH la ora actuală se află politizarea, corupţia şi risipa şi acestea trebuie curmate urgent. Conducerea CEH trebuie să dea dovadă de profesionalism, dar şi de tranparenţă, iar sindicatelor li s-a cerut solidaritate.
„Ar trebui să luăm măsurile care se impun cu curaj, să nu ne temem de cuvinte, să nu ne temem să punem picorul în prag. Am transmis echipei de conducere de la Hunedoara că sunt alături de ei şi, de fapt, sunt alături de toţi cei care vor să salveze acest complex energetic şi care vor ca societatea să îşi continue activitatea. Este nevoie de bună-credinţă, este nevoie de competenţă, de profesionalism şi, până la urmă de devotament. Şi al nostru şi al celor care se implică în această activitate. Suntem într-un moment în care este nevoie de efortul tuturor. Am cerut colegilor de la Hunedoara să dea dovadă de transparenţă. Toată lumea trebuie să ştie unde suntem, de ce suntem aici şi cum ieşim din această situaţie. M-am întâlnit cu sindicatele şi le-am cerut solidaritate, pentru că altfel nu putem trece aceste momente dificile. Nu vreau să mă uit în acest moment la parte de vinovăţii, la discuţii de genul acesta, nu pentru că nu ne interesează, ci pentru că obiectivul nostru pe termen scurt este ca această situaţie să nu se deterioreze. Ca atare, mesajul nostru este unul de responsabilitate. Convingerea noastră după această zi este că există nişte soluţii, dar nu vreau să punem carul înaintea boilor, speculaţia înaintea adevărului şi presupuneri şi declaraţii în loc de fapte. Singurul lucru cu care venim, până la urmă, aici este profesionalismul nostru. Trebuie să ne ferim de orice alte lucruri, de exemplu orice înseamnă politizare, corupţie şi risipă. Aceste trei lucruri se află între cauzele în care se găseşte Complexul astăzi şi trebuie curmate fără drept de apel”, a subliniat Victor Grigorescu. El spune că, fără o acţiune energică nu se poate obţine un rezultat concret, iar problemele Complexului se pot adânci atat de mult încâr ar putea fi fără ieşire.
[slideshow_deploy id=’13836′]