Asocierile dintre cabanieri şi Consiliul Judeţean Hunedoara nu au dezvoltat turismul montan

Au trecut aproape doi ani de când cabanierii din Parâng şi Straja au decis să se asocieze cu oficialii Consiliului Judeţean Hunedoara pentru a dezvolta turismul în staţiunile montane din Valea Jiului pe tot parcursul anului, însă rezultatele parteneriatelor sunt aproape nule. 
pizap.com14520913976971
S-au purtat ceva discuţii, s-a încercat depunerea unor proiecte finanţate din fonduri europene, dar intenţiile nu s-au materializat. În afară de turismul de iarnă, staţiunile sunt tot goale, chiar dacă peisajele cu care Valea Jiului a fost binecuvântată îţi taie răsuflarea şi ar merita din plin să fie puse în valoare. Preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Adrian David, recunoaşte că între cele două părţi care au bătut palma pentru promovrea şi dezvoltarea zonei s-au purtat discuţii „dar nu la maniera la care ne aşteptăm cu toţii şi îmi doresc ca acest lucru să se schimbe”.
„În cadrul parteneriatelor cu cele două asociaţii de proprietari de cabane s-a încercat depunerea unor proiecte pe fonduri europene pentru reaizarea fie de trasee montane, fie de adventure parc, însă la acel moment, adică perioada 2013 – 2014, condiţiile de eligibilitate erau imposibili de atins. Noi de manifestăm public intenţia de a regenera acest parteneriat. Consilierii judeţeni din Valea Jiului sunt aici, la îndemână, pentru a ţine legătura cu dvs., eu sunt aici prezent de câte ori este nevoie. Dar, trebuie să reţinem cu toţii că manifestarea de voinţă nu trebuie să vină din partea Consiliului Judeţean, ci din partea celor care doresc să primească acest ajutor. Intrăm într-o nouă fază de finanţare europeană, pe programul 2014 – 2020 şi cred că astăzi putem discuta în alţi termeni despte colaborarrea dintre Consiliul Judeeţan cu cei care sunt proprietari de spaţii de cazare în Parâng şi Straja”, a declarat Adrian David.
 
În 2014, după un sezon aproape dezastruos, în care cabanierii au fost la un pas să ceară să fie declaraţi „calamitaţi” şi au fost la un pas să pună lacătul pe afaceri în lipsa zăpezii, investitorii în turism din Valea Jiului şi-au dat seama că nu mai pot depinde la nesfârşit de capriciile naturii şi că, dacă vor să reuşească, este nevoie de dezvoltarea turismului dincolo de cel de schi. S-a făcut vorbire direct despre dezvoltarea turismului în zonă şi în celelalte anotimpuri sau atunci când nu ninge, prin proiecte care să atragă turiştii. Şi, ca şansele de reuşită să fie mult mai mari, cabanierii şi-au unit eforturile cu oficialii Consiliului Judeţean Hunedoara. Primii au fost cei din Straja şi, la scurt timp CJ Hunedoara a aprobat încă o hotărâre, privind asocierea Județului Hunedoara, prin Consiliul Județean Hunedoara, cu Asociația Cabanierilor „Mândra” Parâng, cu scopul de a finanţa şi realize în comun a  unor acțiuni de interes public județean.
[slideshow_deploy id=’17217′]