„Măcelarul din Petroşani şi pedofilul cu doctorat în filozofie, pe lista scriitorilor din puşcării

Ca să-şi reducă pedeapsa primită, mulţi dintre cei aflaţi după gratii s-au apucat de scris cărţi. Domenii diverse, documentări mai mult sau mai puţin riguroase, după cum s-a tot atras atenţia după ce unii puşcăriaşi celebri au scos cărţi pe bandă rulantă. Important este că au beneficiat de reducerea pedepsei.

enea

 

În total, potrivit datelor  oficiale, aproape 200 de puşcăriaşi au publicat peste 400 de cărţi şi asta numai în ultimii trei ani. Printre ei şi doi bprbaţi care au scris istorie neagră în Valea Jiului, respectiv Aurel Enea, supranumit “măcelarul din Petroşani” şi Paul Richard Dorday, pedofilul britanic care a molestat sexual mai mulţi băieţi din Petroşani.

Aurel Enea a publicat volumul „Evoluţie vs. Creaţie: 33 de argumente în favoarea teoriei ştiinţifice a apariţiei vieţii prin evoluţie”, apărut la editura Gutenberg Univers, 2015, pe care l-a scris în Penitenciarul Arad. Printre argumentele pe care Aurel Enea le-a enumerat în sprijinul „teoriei evoluţiei” – subiectul operei sale, este „observaţia că, dintre toate rasele umane, africanii au apărut primii şi că aceştia seamănă cel mai mult cu primatele. Ea se potriveşte din nou foarte bine cu propunerea evoluţiei că omul provine din primate”. De asemenea, afirmă Enea, în cartea sa, „vietăţile se hrănesc cu alte vietăţi datorită unei serii de caracteristici prezente în construcţia lor. Dacă Dumnezeu a creat toate vietăţile, atunci înseamnă că le-a conceput să se mănânce între ele. Dar această realitate a florei şi faunei prezente şi trecute contrazice descrierea Bibliei că Dumnezeu intenţiona pace şi ca toate să se hrănească exclusiv cu iarbă”. Lucrarea condamnatului îi va reduce acestuia din zilele de închisoare pe care trebuie să le ispăşească pentru crima odioasă comisă în anul 2007.

La începutul anului 2010, Aurel Enea a fost condamnat definitiv la 20 de ani de închisoare pentru omor calificat şi pentru profanare de cadavru, după ce, în 2007, a omorât cu bestialitate o adolescentă, chiar în locuinţa sa din Petroşani. Ca să scape nepedepsit, acesta a tranşat cadavrul tinerei, părţi din acesta fiind găsite în judeţul Alba, pe malul râului Mureş.

 

Pedofilul psiholog şi filozof

 Doctor în filosofie şi licenţiat în psihologie, Paul Richard Dorday a scris lucrarea ”Axa conducătoare: conducerea interioară. Transcendență. Reabilitarea infractorului”. În 2011, Curtea de Apel Alba Iulia a pronunţat sentinţa finală şi definitivă în cazul pedofilului Paul Richard Dorday (43 de ani), reţinut în 2009 ani de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) pentru infracţiuni de pedofilie.

dorday

Dorday a fost condamnat la 6 ani de închisoare, în urma unui dosar instrumentat de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT). Procurorii l-au cercetat pentru molestarea sexuală a mai multor minori din Valea Jiului şi a fost trimis  în judecată pentru 14 infracţiuni de pedofilie şi pornografie infantilă.  Copiii, cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani, erau ademeniţi de nişte apropiaţi ai pedofilului cu bani şi diferite alte atenţii. De asemenea, ei primeau în schimbul serviciilor sexuale între 100 de lei şi 350 de lei.  Paul Richard Dorday, în vârstă de 43 de ani la acea vreme, a venit în România ca şi consultant de afaceri al unei companii multinaţionale.

Pe lista celor care au scris cărţi în penitenciar se regăseşte şi Aurelian Necula, fostul director al minei Petrila, condamnat la 6 ani de închisoare accidental colectiv de muncă de la Mina Petrila, din noimebrie 2008. Acesta este autorul lucrării ”Exploatarea în subteran a cărbunilor-impactul asupra mediului”.

Textul de lege ar putea fi abrogat

 Informaţii de ultimă oră arată că deţinuţii ar putea să nu mai beneficieze de posibilitatea de a-şi reduce perioada de detenţie cu 30 de zile pentru fiecare lucrare ştiinţifică, invenţie sau inovaţie brevetate, potrivit unei iniţiative legislative pentru modificarea legii privind executarea pedepselor depuse la Senat. ropunerea legislativă prevede abrogarea literei f) de la art.96, alin (1), din Legea 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, care oferă deţinuţilor posibilitatea de a-şi reduce perioada de detenţie cu 30 de zile ”în cazul elaborării de lucrări ştiinţifice publicate sau invenţii şi inovaţii brevetate, pentru fiecare lucrare ştiinţifică sau invenţie şi inovaţie brevetate”.

Iniţiatorii susţin că ”actuala lege a executării pedepselor stimulează impostura şi permite fentarea pedepselor privative de libertate” şi că ”simpla activitatea de creaţie în penitenciar nu garantează că atitudinea antisocială a persoanei se va schimba în bine”, potrivit expunerii de motive a proiectului de lege.

Reducerea perioadei de detenţie cu 30 de zile pentru fiecare lucrare ştiinţifică, invenţie sau inovaţie brevetate ”nu poate fi valabilă în cazul persoanelor cu o instrucţie de vârf şi cu o calificare profesională superioară, care nu pot invoca necunoaşterea legilor sau neînţelegerea consecinţelor actelor antisociale comise”, mai susţin iniţiatorii proiectului legislativ.

[slideshow_deploy id=’20328′]