Demolarea istoriei de la Mina Petrila, stopată de Ministerul Culturii

 

Istoria nu mai poate fi demolată cu buldozerul, la Mina petrila, unde clădirile istorice au fost salvate, printr-un ordinul munistrului Culturii, care le-a încadrat în grupa valorică “A”.

Mina-Petrila3

“Ordinul privind clasarea în Lista monumentelor istorice, categoria ansamblu, grupa valorică A, a Exploatării Miniere Petrila, ansamblu situate în Strada Minei n.r 2, oraşul Petrila, judeţul Hunedoara”, emis de Ministerul Culturii la data de 21 decembrie 2015, a a fost publicat în Monistorul Oficial nr. 15 din data de 8 ianuarie 2016.

Reamintim că, urmare a unui demers pornit de o parte a aleşilor locali, dar şi ca urmare a demersurilor făcute de organizaţii non – guvernamentale care şi-au propus să salveze zestrea istorică a celei mai vechie xploatări miniere din Valea Jiului, o comisie din partea Direcţiei Judeţene de Cultură a efectuat o expertiză de specialitate asupra clădirilor istorice de pe platforma Exploatării Miniere Petrila. În total, Comisia Centrală de pe lângă Ministerul Culturii a decis că un număr de șapte clădiri ce aparțin minei Petrila sunt monumente istorice, iar acestea ar fi Puțul Centru, preparația veche, puțul cu schip, atelierul mecanic, compresoarele vechi și termocentrala veche.

Demersurile pentru salvarea clădirilor pun, însă, în încurcătură lucrările de închidere şi ecologizare efectuate la suprafaţă care sunt deja în întârziere. Orice lucrare este acum stopată.

 

 

[slideshow_deploy id=’17636′]