2016 – ANUL CONSTANTIN BRÂNCUŞI

Petroşaniul este strâns legat de opera marelui Constantin Brâncuşi, aici fiind dospită marea creaţie a artistului, Coloana Infinitului. Programul naţional „140 de ani de la naşterea marelui sculptor Constantin Brancuşi”, lansat la sediul Institutului Cultural Roman (ICR), celebrează creaţia unuia din cei mai mari sculptori ai secolului XX. Artistul Constantin Brâncuşi (19 februarie 1876, Hobiţa, judeţul Gorj – 16 martie, Paris, Franţa), prin cele 250 de opere create în cei 50 de ani de carieră, a adus contribuţii covârşitoare la înnoirea limbajului şi viziunii plastice în sculptura contemporană.

139944_constantin-brancusi-artist-sculptor-crestin

Începând din 2016, 19 februarie, ziua de naştere a lui Constantin Brâncuşi, devine sărbătoare naţională. Legea pentru declararea Zilei Brâncuşi ca sărbătoare naţională, promulgată de preşedintele Klaus Iohannis în noiembrie 2015, reprezintă o reparaţie morală faţă de refuzul şi umilirea marelui sculptor de către statul român, au declarat iniţiatorii legii.

Coloana Infinitului, măreaţa operă a lui Constantin Brâncuşi, a fost turnată la Petroşani, într-o uzină care între timp a devenit istorie. Brâncuşi a locuit la Petroşani pentru o perioadă, timp în care s-a stabilit câte elemente să aibă, ce înălţime şi cum să fie realizată creaţia sa.

[slideshow_deploy id=’27126′]