PETROȘENEAN DECORAT DE PREȘEDINTELE ROMÂNIEI

Printre cele cinci personalități ale culturii române decorate cu ocazia Zilei Culturii Naționale se numără și profesorul emerit dr. Ioan Piso.

ioan-piso

În vârstă de 72 de ani, profesorul Ioan Piso este unul dintre cei mai apreciați istorici români și un prestigios arheolog. Numele său este cunoscut publicului din întreaga țară pentru înverșunarea cu care, atât din poziția de director al Muzeului de Istorie al Transilvaniei din Cluj Napoca cât și de personalitate cunoscută și respectată în mediul academic european, s-a plasat în fruntea protestatarilor care vizau salvarea de la distrugere a Roșiei Montane !

Profesorul emerit Ioan Piso a avut numeroase intervenții instituționale și publice, prin intermediul mass media, cu privire la dezinformarea prin care se dorea acreditarea ideii potrivit căreia descărcarea arheologică a celebrelor galerii romane din zona exploatabilă de la Roșia Montana ar fi finalizată pentru toate lucrările miniere vechi de 1900 de ani . Demersurile sale au avut drept rezultat, într-un final,  declararea sitului de la Roșia Montană drept sit istoric de importanță națională, printr-un ordin semnat de ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu.

ioan-piso-decorat-de-presedinte

Puțini sunt cei care știu însă că profesorul emerit dr. Ioan Piso este un fiu al Petroșaniului, acesta fiind născut în localitatea din Valea Jiului la 24 ugust 1944. De altfel, Ioan Piso este este și absolvent al Liceului Teoretic de la Petroșani, promoția 1962.

Incepând cu data de 15 ianuarie 2016 impresionantului CV al acestuia i s-a adăugat și • Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Comandor, acordat de Președintele României, Klaus Iohannis la recomandarea ministrului Culturii. Prin reputația pe care o are ca istoric, prin atitudinea sa civică și acțiunile de prezervare a patrimoniului național, profesorul emerit dr. Ioan Piso se înscrie în rândul personalităților de succes caree fac cinste municipiului Petroșani și Văii Jiului. 

[slideshow_deploy id=’27126′]