Minihotelul de la Colegiul Hermes din Petroşani a pierdut fondurile europene

Peste 2,6 milioane de lei din fonduri europene a pierdut Primăria Municipiului Petroșani după ce a decis să meargă, pentru a  doua oară, pe mâna unei firme controlate de ex-prefectul de Hunedoara, Aurelian Serafinceanu.
216
 
Este vorba despre proiectul de amenajare a unor spaţii destinate orelor de instruire practică pentru elevii de la specializările din domeniul turismului şi al alimentaţiei de la Colegiul Hermes din Petroşani, care nu a mai fost implementat. În locul mini-hotelului este doar o groapă, pe care municipalitatea vrea să o astupe, însă numai după ce vremea se va îmbunătăţi. „Aşteptăm să se încălzească vremea şi vom astupa noi acea groapă. Ulterior, vom amenaja noi ceva spaţii acolo,  din bani de la bugetul local, pentru că fondurile europene s-au pierdut”, a precizat primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob – Ridzi.
 
În luna mai 2015, firma care a câştigat lucrarea a anunţat că se retrage din proiect, după două „încercări” eşuate, lăsând în schimb o groapă pe jumătate consolidată care riscă să înghită şi unitatea de învăţământ liceal. Proiectul consta în construirea, în imediata vecinătate a Colegiului Economic Hermes, a unor spaţii destinate orelor de instruire practică pentru elevii de la specializările din domeniul turismului şi al alimentaţiei. Prima dată s-a încercat realizarea acestora cu bani româneşti, adică fonduri de la statul roman. A doua oară, însă, s-a mizat pe euro, prin ADR Vest, dar groapa de lângă Colegiul Economic „Hermes” nu s-a transformat în mini – hotel. În luna noiembrie 2014, Primăria Petroşani a reuşit să facă rost de fonduri europeni pentru continuarea lucrărilor. La acea dată, reprezentanţii Primăriei Petroşani şi cei ai Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Vest au semnat contractul de finanţare pentru proiectul demarat încă din 2008 şi nefinalizat  Valoarea investiţiei a  fost calulată la 3.365.622,67 lei, finanțarea nerambursabilă constituind 2.620.520,72 lei, în timp ce perioada de implementare a proiectului a fost stablită la fix 14 luni. Firma, însă, s-a retras, iar sursele noastre spun că executantul şi-a dat seama că nu are capacitatea să ducă proiectul la bun sfârşit şi nici nu putea subcontracta lucrarea. De precizat că vorbim dspre o renunţare „cu repetiţie”.
Proiectul a fost început în anul 2008, mai întâi din fonduri de la statul român, apoi cu bani de la bugetul local, însă lucrările au fost în scurt timp abandonate. S-a săpat fundaţia, s-au făcut mici consolidări de maluri – însă insuficiente, însă pentru siguranţa unităţii de învăţământ – şi cam atât. După ce firma a încasat cel puţin 150.000 de lei, proiectul a fost abandonat, iar oficialii arătau la vremea respectivă cu degetul spre Ministerul Educaţiei care nu a mai fost de acord să finanţeze lucrarea.
 
[slideshow_deploy id=’17636′]