Mix- salvatorul turiştilor rătăciţi în Parâng

Un ciobănesc belgian antrenat pentru a găsi turişti rătăciţi sau prinşi de avalanşă este membru de bază al echipei de jandarmi montani din Parâng.

pizap.com14532352979831Mix este vârful de lance al jandarmilor în căutarea turiştilor rătăciţi sau prinşi de avalanşe în munte. Poate reduce timpul în care este găsită o victimă, faţă de o echipă de jandarmi montani plecată în misiune de salvare, iar timpul acesta se poate traduce în vieţi salvate. A fost antrenat de cei mai buni instructori ai renumitei şcoli de dresaj canin din Sibiu, ce aparţine Ministerului Administraţiei şi Internelor. Ciobănescul are valoare în bani de câteva mii de euro şi este specializat să ia urma. Ultima sa misiune a avut loc la finele anului 2015, după cum a arătat Inspectoratul de Jandarmi Hunedoara printr-un comunicat de presă emis ieri. Mix a fost folosit de jandarmii şi salvamontiştii din Parâng, pentru a găsit un grup de turişti care s-au rătăcit alături de ghidul lor. Câinele era extrem de necesar în Parâng, unde în fiecare an sunt zeci de cazuri de persoane rătăcite.

Docil cu turiştii, aprig când este în misiune

Ciobănescul din componenţa Postului de Jandarmi, deşi este imens cântărind peste 40 de kilograme, iar dacă se ridică în două labe face cât un om, este prietenos cu turiştii. Intimidează prin masivitate ceea ce aduce un aport echipelor de ordine din masiv chiar dacă misiunea lui este doar una nobilă, aceea de a salva vieţi. Totul se schimbă în momentul în care îşi primeşte „ordinul” de plecare în misiune. Are echipament de serviciu, iar când coordonatorul său îl scoate din rucsac, Mix ştie că trebuie să caute victima şi uită imediat de joacă. „A fost dresat la centrul MAI şi este un foarte bun câine de căutare şi salvare din judeţ. Poate găsi victima fără nici cea mai mică problemă indiferent că e zi, noapte sau vreme rea. La orice oră este gata să-şi facă treaba”, povestea jandarmul care face echipă cu Mix.

[slideshow_deploy id=’19661′]