Statistici negre. Sute de copii sunt abuzaţi sau puşi să muncească din greu

Sunt sute de copii abuzaţi şi în judeţul Hunedoara, iar numărul e mare chiar şi dacă ne raportăm la cifra oficială. Asta ca să nu mai vorbim despre faptul că o mulţime de cazuri rămân nedescoperite. Grav este că foarte mulţi minori sunt şi exploataţi prin muncă, ori sunt negliaţi de cei care le-au dat viaţă.            
 
Potrivit cifrelor oficiale ale Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Huendoara, numai anul trecut au fost 488 de sesizări privind cazuri de copii abuzaţi, neglijaţi şi exploataţi prin muncă, dintre care 301 s-au confirmat. Şi au fost o mulţime de cazuri în care oficialii DGASPC au fost nevoiţi să intervină. „Orice copil care este, temporar sau definitiv, lipsit de ocrotirea părinţilor săi sau care, în vederea protejării intereselor sale, nu poate fi lăsat în grija acestora poate beneficia de o măsură de protecție”, spun oficialii Direcţiei.
Un raport al DGASPC Hunedoara relevă faptul că pentru aproape 70 de copii s-a instituit tutela, în timp ce 37 de famiii au fost atestate sau reatestate în vederea declanşării procedurilor de adopţie a unor copii. De asemenea, pentru 39 de copii s-a deschis procedura de adopţie, alţi 17 minori au fost încredinţări în vederea adopţiei, iar pentru un număr de 23 copiii s-a finalizat adopţia. În schimb în 581 de cazuri, copiii au fost daţi în plasament familial la rude sau la alte familii, iar 233 de minori se află la asistenţi  maternali profesionişti. De precizat că, în cazul a 150 de copii s-a decis doar în 2015 plasamentul în regim de urgenţă.
[slideshow_deploy id=’27126′]