Contestaţia procurorilor în „Dosarul Simota” a fost respinsă

Curtea de Apel Alba Iulia a respins contestaţia procurorilor DIICOT, care cereau arestarea preventivă a lui Alin Simota în dosarul în care acesta este cercetat pentru constituire de grup infracţional de natură economică.

„Respinge ca nefondată contestaţia declarată de DIICOT Biroul Teritorial Hunedoara împotriva încheierii penale din data de 27 01 2016 pronunţată de Tribunalul Hunedoara în dosar nr. 2220/97/2015/a12. În baza art. 275 alin 3 Cod procedură penală cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia”, este decizia judecătorilor de la Curtea de Apel Alba Iulia.

Dosar, aflat pe rolul Tribunalului Hunedoara, a fost constituit după ce, în data de 5 august 2014, sub coordonarea procurorilor DIICOT au fost efectuate opt percheziții simultane la domiciliile unora dintre membrii grupului, precum și la sediile firmelor implicate în circuitul evazionist. Procurorii DIICOT spun că, din probele administrate în dosar rezultă suspiciunea rezonabilă că, în fapt, începând cu anul 2007, Alin Simota împreună cu mai multe persoane din conducerea S.C. Atomis Internaţional Prod S.R.L., S.C. Simar S.R.L., S.C. Atomis Energie S.R.L., S.C. Elco Invest Consult S.R.L., precum şi alte persoane de încredere, a iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat în scopul comiterii infracţiunilor de evaziune fiscală, delapidare şi alte infracțiuni, pentru a obţine beneficii materiale. În contabilitatea primelor două societăţi au fost înregistrate cheltuieli fictive, fiind pe de o parte afectate astfel taxele datorate bugetului de stat (TVA şi impozit pe profit), iar pe de altă parte, în baza acestor acte de cheltuieli fictive, fiind devalizate propriile societăţi cu sume mari de bani. Anchetatorii spun că Simota era liderul grupării care avea o structură bine determinată, fiecare membru având sarcini exact delimitate.

Procurorii DIICOT au apreciat că, prin activitatea infracțională derulată prin intermediul firmelor S.C. Atomis Internaţional Prod S.R.L. și S.C. Simar S.R.L, gruparea a creat un prejudiciu de 3.453.402,88 de lei plus accesorii, prejudiciul total prin delapidare fiind de 4.077.977,72 lei RON (viramente bancare către S.C. Lubrex Company S.R.L. şi S.C. Muri Building S.R.L. efectuate în baza unor facturi fictive de achiziţie materiale şi monoperă).  În a ceastă cauză, procurorii DIICOT au cerut arestarea prevebtivă a lui Simota, dar Tribunalul Hunedoara a respins cererea, soluţia rămânând neschimbată şi în faza de contestaţie.

[slideshow_deploy id=’17636′]