ICCJ: În caz de accident, rudele șoferului vinovat au dreptul la despăgubiri din partea asigurătorului RCA. Decizia se aplică deja

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a hotărât, ca urmare a unui recurs în interesul legii, că rudele șoferului vinovat de producerea unui accident pot primi despăgubiri din partea asigurătorului de răspundere civilă auto (RCA), însă aceasta nu se acordă în orice condiții. Decizia Curţii a fost publicată luni în Monitorul Oficial și, prin urmare, a devenit obligatorie pentru toate instanțele din țară.

ICCJ a hotărât, prin Decizia nr. 23/2015 – care a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 71 din 2 februarie 2016 –, că un asigurător RCA este obligat să acorde despăgubiri rudelor unui șofer vinovat de producerea unui accident. Cu o condiție însă: soțul/soția saupersoanele care se află în întreținerea proprietarului sau a șoferului mașinii asigurate să fi fost victime directe ale evenimentului rutier și să fi suferit vătămări corporale în urma acestuia.

Cu alte cuvinte, aceștia nu pot solicita despăgubiri de ordin moral, doar în calitate de rude ale șoferului, ci doar dacă s-au aflat în mașină la momentul producerii accidentului și au suferit vătămări corporale, fiind și ele victime directe ale incidentului rutier.

Ce a stabilit Înalta Curte de Casație și Justiție

ICCJ a soluționat recursul în interesul legii clarificând condițiile în care rudele unui șofer implicat într-un accident pot cere despăgubiri. Instanța supremă a admis acest recurs în ședința din 26 octombrie 2015, hotărând că soțul/soția unui șofer implicat într-un accident rutier sau o persoană aflată în întreținerea sa pot cere despăgubiri din partea asigurătorului RCA, cu condiția să se fi aflat în mașină la momentul producerii evenimentului și să fi fost răniți.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie  admite recursul în interesul legii formulat de Colegiul de Conducere al Curţii de Apel Alba-Iulia.

Stabileşte că, în interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 50 alin. 3 din Legea nr. 136/1995 privind asigurările şi reasigurările în România, cu modificările şi completările ulterioare, dreptul la despăgubiri recunoscut soţului (soţiei) sau persoanelor care se află în întreţinerea proprietarului ori conducătorului vehiculului asigurat, răspunzător de producerea accidentului priveşte doar vătămările lor corporale, ca victime directe ale evenimentului rutier, informeaza avocatnet.ro.

ICCJ a stabilit că, la nivel de principiu, asigurarea de răspundere civilă produsă prin accidente de vehicule reprezintă „o garanție a persoanelor vătămate prin accident și care aveau deschisă o acțiune în daune împotriva vinovatului de accident ori a moștenitorilor acestuia, că prejudiciul cauzat va fi reparat. În același timp, această formă de asigurare reprezintă o modalitate prin care titularul asigurării își conservă patrimoniul prin transferarea către societatea de asigurări a obligației de reparare a prejudiciului cauzat în urma unui accident rutier produs din culpa sa, obligație care, în lipsa contractului de asigurare, i-ar fi revenit celui vinovat de producerea accidentului”.

De asemenea, judecătorii au considerat că „asigurătorul va fi ținut întotdeauna să despăgubească membrii familiei conducătorului vinovat de accident ori de câte ori aceștia sunt victime directe ale accidentului auto, așadar pentru repararea prejudiciilor lor corporale, și acesta este sensul propriu al normei legale aflate în analiză”.

Asigurătorul de răspundere civilă auto (RCA) este obligat, conform Legii nr. 136/1995, să acorde despăgubiri atât persoanelor aflate în afara mașinii care a produs accidentul, cât și persoanelor din mașină, cu excepția șoferului.

În ceea ce privește rudele șoferului care a produs accidentul rutier, conform art. 50 alin. (3) din Legea nr. 136/1995, pot primi despăgubiri soțul, soția sau persoanele aflate în întreținerea proprietarului sau conducătorului auto vinovat, cu condiția ca persoanele respective să fi fost ele însele vătămate/decedate în accident, deci să fi fost victime directe ale accidentului.”

Decizia instanței supreme vine după ce Colegiul de Conducere al Curţii de Apel Alba-Iulia solicitase, printr-un recurs în interesul legii, pronunțarea unei hotărâri prin care să se asigure interpretarea unitară a dispozițiilor legale în materie, în condițiile în care instanțele le aplicau diferit.

Decizia luată de judecătorii instanței supreme a devenit obligatorie pentru toate instanțele din țară după publicarea sa în Monitorul Oficial.

Instanțele interpretau diferit legea

Problema ce formează obiectul recursului în interesul legii era soluționată diferit de către instanțele judecătorești, constatându-se existența a două orientări jurisprudențiale.

În cadrul primei opinii, instanțele considerau că membrii familiei șoferului vinovat de producerea unui accident nu au dreptul să primească despăgubiri de la asigurătorul de răspundere civilă obligatorie ca urmare a rănirii sau a decesului acestuia. Se aprecia, astfel, că membrii familiei nu pot fi considerați terțe persoane vătămate.

Potrivit acestor instanțe, rudele șoferului vinovat nu sunt îndreptățite să beneficieze de despăgubiri de la asigurătorul RCA după decesul acestuia decât în situația în care membrii familiei asiguratului erau vătămați corporal, fie că fuseseră pasageri în vehicul, fie că se aflaseră în afara acestuia, însă aceste daune erau acordate pentru vătămarea corporală sau decesul lor şi nu pentru vătămarea sau decesul asiguratului vinovat de accident, rudă cu ei.

În a doua abordare însă, alte instanțe, în situații similare, au apreciat că membrii familiei șoferului vinovat de accident pot primi despăgubiri, ei fiind considerați terțe persoane vătămate.

Conform acestor instanțe, plata despăgubirilor nu depinde în nicio măsură de locul în care s-a produs accidentul sau de faptul că de vină a fost conducătorul auto. Cu alte cuvinte, asigurătorul RCA poate acorda familiei șoferului vinovat despăgubiri pentru daunele morale sau materiale în condițiile în care paguba își are cauza în accidentul produs prin intermediul mașinii asigurate.

Procurorul general al României, Tiberiu Nițu, a considerat că primul punct de vedere este în acord cu litera și spiritul legii. El a arătat că asigurătorul nu datorează despăgubiri în caz de vătămare a sănătății sau de moarte în accident a asiguratului și nici pentru avarierea sau distrugerea mașinii. Șoferul este exclus de pe lista celor care pot primi despăgubiri, iar acesta și rudele lui nu pot obține de la asigurător repararea pagubei.

În măsura în care nu există o răspundere a asiguratului ori a persoanei cuprinse în asigurare, cu excepția situațiilor în care persoana responsabilă de accident a rămas neidentificată, nu există o obligație a asigurătorului de plăti indemnizația de asigurare. Obligația asigurătorului este condiționată de posibilitatea atragerii răspunderii civile a asiguratului sau a persoanei cuprinse în asigurare, mai menționează Tiberiu Nițu în recursul în interesul legii.

Ce riscuri acoperă RCA

Asigurarea RCA acoperă daunele provocate de un accident produs de o mașină către o terță parte. Indiferent de asigurătorul RCA ales, riscurile acoperite sunt aceleași. Asigurătorul acorda despăgubiri, în bani, pentru:

  • Vătămări corporale sau deces (limita de despăgubire este de 5.000.000 de euro),
  • Pagube materiale (limita de despăgubire este de 1.000.000 de euro, n.red),
  • Pagube reprezentând consecință a lipsei de folosință a mașinii avariate,
  • Cheltuieli de judecată efectuate de către persoana prejudiciată, în procesul civil.

Încheierea unei polițe RCA este obligatorie în două situații: la înscrierea în circulație a mașinii și la momentul expirării vechii asigurări RCA. Contractul se poate face pe o perioadă de 6 sau 12 luni.

Atenție! Asigurarea RCA este diferită de asigurarea CASCO. RCA este o asigurare obligatorie prin lege și care acordă despăgubiri pentru avariile produse terților de către conducătorul auto, în timp ce CASCO este o asigurare facultativă care acordă despăgubiri numai pentru avariile vehiculului asigurat).

Unde poți încheia o poliță RCA

Polițele de asigurare RCA se încheie numai cu asigurătorii care sunt autorizați în acest sens de către ASF, iar lista include următoarele societăți:

  • S.C. Allianz-Țiriac Asigurări S.A.
  • S.C. Generali România Asigurare Reasigurare S.A.
  • S.C. Asigurarea Românească – Asirom Vienna Insurance Group S.A.
  • S.C. Euroins România Asigurare Reasigurare S.A.
  • S.C. Omniasig Vienna Insurance Group S.A.
  • S.C. Carpatica Asig S.A.
  • S.C. Groupama Asigurări S.A.
  • S.C. Uniqa Asigurări S.A.
  • S.C. Societatea de Asigurare-reasigurare City Insurance S.A

Polița RCA poate fi verificată online

ASF a pus la dispoziția celor care au încheiat o asigurare RCA o bază de date a polițelor încheiate în România. Baza de date, numită CEDAM, se găsește pe site-ul ASF.

„Dacă nu mai știți unde ați asigurat un vehicul în ultimii cinci ani, puteți verifica acest lucru în CEDAM. Tot în CEDAM mai puteți verifica și ce daune au fost plătite în baza poliței dumneavoastră de asigurare”, scrie pe site-ul ASF.

Căutarea de polițe RCA poate fi făcută AICI, iar istoricul daunelor poate fi găsit AICI.

 

 

[slideshow_deploy id=’19869′]