Amenzi şi activităţi suspendate pentru grave nereguli descoperite de inspectorii de muncă

Locuri de muncă cu activitatea sistată şi amenzi de zeci de mii de lei. Acestea sunt rezultatele acţiunilor de control ale inspectorilor de muncă din judeţul Hunedoara, care au verificat la sânge unităţile miniere din Valea Jiului.

1301988526Mina-mineri-muncitori-794x509

În ceea ce priveşte punctele de lucru ale Complexului Energetic Hunedoara, pe parcursul anului 2015 inspectorii de muncă au efectuat 34 controale tip inspecţie sistem la cele 5 puncte de lucru din cadrul Complexului Energetic Hunedoara, respectiv: EM Lonea, EM Livezeni, EM Vulcan, EM Lupeni şi la Sucursala Prestserv (unitate formată prin comasarea Exploatării de Preparare a Cărbunelui Valea Jiului şi a Staţiei Centrale de Salvare Minieră. La efectuarea controalelor au participat 6 inspectori de muncă din cadrul Serviciului CSSM Petroşani, inspectori care îndeplinesc condiţiile pentru efectuarea controlului în subteran, respectiv 3 inspectori de specialitate minieră şi 3 inspectori de specialitate electromecanică. În total, arată datele oficiale ale ITM, în cadrul controalelor au fost stabilite un număr de 295 măsuri în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. În plus, au fost aplicate 290 de avertismente contravenţionale şi 5 amenzi contravenţionale în valoare de 48.000 lei. În acelaşi timp s-a verificat modul în care au fost aduse la îndeplinire măsurile dispuse la controalele efectuate. Reprezentanţii ITM Hunedoara au precizat că amenzile contravenţionale au fost aplicate la EM Livezeni, EM Lonea, EM Livezeni şi Sucursala Prestserv pentru nerealizarea măsurilor dispuse la controalele anterioare, precum şi una la EM Livenzeni pentru nerespectarea regimului materiilor explozive. Pe de altă parte, s-a sistat activitatea la un loc de muncă de la EM Lonea (abataj frontal nr. 35, str. 3, bl. III) şia sta ca urmare a nerespectării monografiei de armare sau, altfel spus, din cauza lipseia  aproximativ 50 stâlpi de susţinere şi 25 de grinzi decuplate.

 

Probleme la Uricani

 Inspectorii de muncă au plecat în control şi la unităţile din cadrul Societăţii Naţionale de Închideri de Mine Valea Jiului. Astfel, în cursul anului 2015 au fost efectuate controale tip inspecţie sistem în întreprinderi mari la toate sucursalele Societăţii Naţionale de Închideri de Mine Valea Jiului, respectiv Mina Petrila, Mina Paroşeni şi Mina Uricani, la care au participat 6 inspectori de muncă din cadrul Serviciului SSM Petroşani. „Prin aceste controale s-a verificat şi stadiul de realizare a măsurilor dispuse privind securitatea şi sănătatea în muncă la controalele anterioare, fiind verificate un număr de 53 măsuri pentru activitatea minieră şi un număr de 72 măsuri pentru activitatea electromecanică. În urma controalelor au fost dispuse 47 măsuri în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă pentru deficienţele privind activitatea minieră şi un număr de 78 de măsuri pentru deficienţele privind activitatea electromecanică”, spun oficialii ITM Hunedoara. În total, pe parcursul anului 2015, pentru deficienţele constatate au fost aplicate 124 de avertismente şi o amendă   contravenţională în valoare de 10.000 lei. ITM Hunedoara precizează că amenda contravenţională a fost aplicată pentru depăşirea valorilor concentraţiei de metan peste limita admisă la locul de muncă abataj pan. 18, stratul 5, blocul IV de la Mina Uricani, sucursală aparţinătoare SNÎM Valea Jiului. De asemenea cu ocazia controlului efectuat în subteran la acest loc de muncă a fost sistată activitatea

 

[slideshow_deploy id=’17636′]