Prim – vicepreşedintele PNL Teodor Atanasiu insistă în ideea construirii unei capacităţi nucleare la Mintia

Chiar dacă nu a  primit susţinere, Teodor Atanasiu, prim – vicepreşedintele PNL insistă pe ideea de amenajare a unei capacităţi energetice nucleare la Mintia, lângă Deva.
teodor_atanasiu_primvicepresedinte_pnl_despre_elena_udrea
 
Teodor Atanasiu a vorbit pentru prima dată despre acest subiect în urmă cu aproximativ o săptămână, când a expus oportunitatea mutării Grupurilor 3 şi 4 de la Cernavodă la Mintia. Decşaraţiile sale au stârnit mirare şi totuşi, Teodor Atanasiu Insistă asupra ideii lansate în spaţiul public şi chiar le nuanţează.  „În urma analizei celor semnalate de specialiștii în domeniul energiei, am depus în Senatul României o interpelare adresată premierului României, prin care îi solicit să ia în calcul efectuarea unui studiu comparat, cost-beneficiu pentru România, în ceea ce privește amplasarea pe teritoriul României a două noi reactoare nucleare la Cernavodă. Analiza preliminară arată faptul că viitoarele capacități energetice nucleare ar putea avea un randament mai bun dacă ar fi amplasate la Mintia, lângă Deva, în județul Hunedoara. Cred că problema energiei trebuie să fie în prim-planul dezbaterii publice, mai ales în contextul în care a devenit un vector din ce în ce mai important al securității naționale. În acest sens, o simplă analiză a dispunerii surselor pe teritoriul național, comparativ cu capacitățile și locurile de consum, evidențiază o mare disproporție. Un exemplu concret îl reprezintă situația Complexului Energetic Hunedoara. După intrarea în insolvență și după avansarea ipotezei de încetare a activității, Transilvania și Banatul ar putea rămâne fără o sursă de producție de mare capacitate care să funcționeze în bandă. În această situație, cea mai mare parte din energie trebuie transportată de la sute de kilometri, iar în condițiile sporirii capacităților de interconectare pe granița de vest, în scurt timp există posibilitatea alimentării pe anumite intervale orare a acestei vaste zone cu energie electrică din import, afectând negativ încărcarea optimă a capacităților de producție românești și implicit costul de producție al acestora”, a precizat prim – vicepreşedintele PNL într-un comunicat de presă.
Atanasiu susţine că, analizând comparat amplasamentul de la Cernavodă cu amplasamentul de la Mintia, lângă Deva, în județul Hunedoara, specialiștii în domeniu i-ar fi semnalat că ambele amplasamente îndeplinesc condițiile privind placa tectonică; la Cernavodă, pentru evacuarea energiei produse în două noi grupuri nucleare, peste 1400 MWh, e nevoie de o nouă linie de transport de înaltă tensiune care implică un cost de 800 milioane — 1 miliard euro. La Mintia această facilitate există și urmează să fie subutilizată; la Cernavodă șenalul Dunării trebuie adâncit pe o lungime de zeci de kilometri pentru a asigura apa de răcire necesară pentru noile grupuri. Lucrările sunt evaluate la aproximativ 1 miliard euro. La Mintia există aceste facilități pe Mureș și au asigurat apa de răcire pentru 2500 MWh; la Cernavodă trebuie adusă forță de muncă din țară (aproximativ 8000 de locuri de muncă) pe perioada lucrărilor. La Mintia există din plin și bine calificată această forță de muncă. În plus, pretinde politicianul, „din punct de vedere al costurilor ulterioare, una e să transporți energia electrică 700-800 de kilometri până la locul de consum din Transilvania sau Banat și alta e să transporți energia 100-200 de kilometri, ca în cazul în care amplasamentul ar fi la Mintia. Amplasarea unităților de producție în zona Mintia ar da sens și proiectului centralei de acumulare prin pompaj de la Tarnița”.
Lideralul anunţă că i-a  solicitat premierului ca asumarea acestei decizii să se facă în baza unei analize serioase mai ales în contextul în care, pentru fiecare MWh produs, Guvernul ar urma să acorde o subvenție de 35 euro, că diferență între prețul de cost de 75 euro/MWh și prețul pieței de aproximativ 40 euro/MWh, ceea ce înseamnă peste 400 milioane euro în fiecare an.
[slideshow_deploy id=’24093′]