Sindicaliştii de la CEH cer sprinjinul lui Dacian Cioloş

 

Sindicatul Muntele cere implicarea primului-ministru şi a ministrului Energiei pentru rezolvarea problemei Complexului Energetic Hunedoara. În momentul de faţă, CEH poate intra în faliment în orice moment, iar reprezentanţii Sindicatului Muntele au identificat câteva posibilităţi pentru salvarea societăţii.

ceh

“Pentru ca situatia Complexului Energetic Hunedoara este una foarte grava prin adrese scrise am cerut atat premierului cat si ministrului sa intervina intr-un ritm alert in ceea ce priveste problematica CEH atat in ceea ce priveste gasirea unor solutii in cresterea veniturilor dar si determinarea acestora pentru ca solutile prevayute la nivelul Guvernului sa integreze activitatea Complexului. Domnului premier Ciolos i-am adresat cateva aspecte legate de problemele cu care se confrunta CEH si am cerut implicarea guvernamentala pentru ca problema noastra depaseste granitele Ministerului Energiei si acesta singur nu poate gasi solutii care sa duca la salvarea locurilor de munca dar prin implicarea celo9rlalte ministere se va putea face. Ministrului Grigorescu i-am transmis un program de reorganizare al CEH prin care noi credem ca putem salva atat minele din Valea Jiului cat si termocentralele”, a declarat Petre Nica, preşedintele Sindicatului Muntele.

Potrivit lui Nica, soluţiile identificate sunt aplicabile pe termen scurt şi mediu şi acestea presupun divizarea societăţii.

“Sustinem in continuare idea separari CEH in doua entitati economice pe care le-am denumit Complexul Energetic Valea Jiului si Societatea Energetica Mintia formate dupa cum urmeaza: Complexul Energetic Valea Jiului din cele patru exploatari miniere impreuna cu cele doua activitati conexe de exploatare si SALVAMIN si termocentrala Paroseni iar Societatea Energetica Mintia formata doar din sucursala energetica Electrocentrale Deva. In aceste conditii Complexul Energetic Valea Jiului sa fuzioneze cu Complexul Energetic Oltenia si astfel sa se formeze mixul energetic intre huila si lignit pentru ca ei au o pondere mult mai mare iar sistemul national sa emita o hotarare de guvern prin care acest complex energetic in care sa fie cuprinse si aceste patru exploatari miniere si termocentrala Paroseni sa asigure servicile tehnologice de sistem atat de necesare independentei energetice si securitatii energetice pentru Romania. Societatea Energetica Mintia care va ramane in afara acestui Complex Energetic Valea Jiului, in masura nevoi sa isi continue activitatea tot printr-o hotarare de Guvern care intr-o perioada de timp relativ scurta pana in anul 2018 sa asigure servicii de sistem in acest nod energetic de sistem al tarii cu carbune pe care il vom extrage noi si daca va fi nevoie cu acoperirea din import. In linii mari acestea sunt lucrurile pe care noi ne bazam si credem ca putem sa salvam Valea Jiului si locurile de munca din judetul Hunedoara”,  a mai subliniat Nica.

[slideshow_deploy id=’20328′]