Mintia a importat cărbune, în timp ce silozurile erau pline!

 

Cărbunele din Valea Jiului a foste efectiv ignorat de reprezentanţii Termocentralei Mintia, care a importat sute de mii de tone de cărbune, la preţuri mai mari decât cel ale huilei româneşti extrase din Valea Jiului. În tot acest timp, în huila autohtonă zăcea  în depozitele Termocentralei.

646x404

Jurnaliştii de la economica.net au scos la lumină datele din raportul Corpului de Control al primului ministru, care arată negru pe alb cum ne-am pus singuri pe butuci industria extractivă. Astfel, în timp ce unităţile miniere din Valea Jiului se inchid una câte una, cărbunele din Valea Jiului a zăcut în silozuri şi asta pentru că oficialii de la Mintia au considerat oportun să cumpere cărbune din import, mai scump decât cel autohton. În august 2012, Electrocentrala Deva, care administrează termocentrala pe huilă de la Mintia, a încheiat un contract cu o firmă din Elveţia prin care a importat 220.000 de tone de cărbune energetic. Pentru acest cărbune, Mintia a plătit în total, cu toate serviciile şi cu transportul, 111,3 milioane de lei, ceea ce reprezintă un preţ final de 75,78 lei/Gigacalorie (GCal). Costul final al cărbunelui românesc era, potrivit raportului de control, de 74,10 lei, ceea ce înseamnă că Electrocentrala Deva a plătit în plus 1,68 lei în plus pe fiecare Gcal de cărbune, deci cu 2,46 milioane de lei în plus, în total. Mai mult, Corpul de control al primului – ministru arată că, după achiziţia de cărbune din Elveţia, în martie 2013, stocurile termocentralei Deva erau cu peste 345.000 de tone mai mari decât cele necesare pentru trecerea iernii. „Cu aproape un an mai devreme, în noiembrie 2011, Electrocentrala Deva a cumpărat, în total, 220.000 tone de cărbune, de la aceeaşi firmă din Elveţia. Acelaşi mecanism, dar pierderea a foat mult mai mare. Potrivit raportului Corpului de Control, preţul total a fost de 119 milioane de lei, adică 88 de lei/Gcal, cu 17,9 lei mai mult pe fiecare GCal comparativ cu costul final al cărbunelui livrat de CNH. Totalul pagubei: 24,2 milioane de lei. Asta în condiţiile în care termocentrala avea oricum cărbune românesc: la finalul lui martie 2012, stocurile deveniseră cu aproape 40.000 de tone mai mari decât cele necesare pentru trecerea iernii”, scriu cei de la economica.net.

Şi nu au fost singurele achiziţii a căror necesitate este pusă acum sub semnul întrebării. Astfel, în perioada octombrie 2011-decembrie 2012, au fost cumpărate, de la mai multe firme din Ungaria şi Germania, toate reprezentate de aceeaşi persoană, un cetăţean român cu domiciliul în străinătate, 132.000 de tone de cărbune, cu o valoare de 9,5 milioane de euro. Şi, pentru ca acest cărbune să poată fi cumpărat fără aprobarea Consiliului de Administraţie, s-a folosit un „artificiu” şi asta pentru că, din mai 2011, Consiliul de Administraţie a delegat  directorului general competenţa de a aproba contractele mai mici de 2 milioane de euro, iar limita a crescut ulterior, în noiembrie 2012, la 3 milioane de euro. „În vederea încheierii acestor contracte, reprezentanţii societăţilor Electrocentrale Deva SA şi Conmplexul Energetic Hunedoara SA au stabilit initial o valoare individuală a achiziţiei mai mică de 2 milioane de euro pentru a permite aplicarea procedurii de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare fără aprobarea Consiliuliui de Administraţie”, se arată în raportul Corpului de Control.

De asemenea, cei care au efectuat verificarea spun că nici măcar nu era nevoie de importuri: „Având în vedere faptul că stocurile deţinute de către Sucursala Electrocentrale Deva din cadrul Societăţii Complexul Energetic Hunedoara SA au fost mai mari decât necesarul prevăzut de dispoziţiile legale, rezultă că efectuarea achiziţiilor de cărbune din afata ţării nu a fost întemeiată”.

Raportul Corpului de Control al prim-ministrului a ajuns pe masa procurorilor DNA.

[slideshow_deploy id=’20328′]