Cu voinţă politică/ Există soluţii de salvare a CEH

 

Complexul Energetic Hunedoara are şanse să îşi continue activitatea doar dacă se crează mixul energetic, ori dacă se va acorda preţ reglementat pentru 15% din producţia anuală de energie electrică bazată pe resurse indigene.

ceh

Varianta viabilă ar fi cea de a doua, recunoaşte vicepreşedintele Sindicatului Muntele, Cristian Iştoc, cel care a şi atras atenţia că sunt dor două căi de salvare a Complexului Energetic Hunedoara. „Salvarea CEH şi a termocentralelor româneşti constă doar în cele două variante, respective crearea mixului energetic bazat prin înfiinţarea unor societăţi care să cuprindă producători pe bază de diferite resurse ( apă, cărbune, uraniu, fotovoltaic, eoliană, biomasă, etc ) sau regruparea producătorilor cu distribuitorii şi transportatorii ( vechiul CONEL ) sau aplicarea prevederilor Directivei 72/2009/CE, art. 15 (3,4). care permite fiecărui stat membru al CE să reglementeze preţul pentru 15% din producţia anuală de energie electrică bazată pe resurse indigene. Federaţia Naţională Mine Energie este în contact permanent cu ministerul energiei pentru crearea cadrului legislativ necesar aplicării variantei numărul doi, care este singura variantă ce se poate aplica urgent. Avem nevoie doar de susţinerea salariaţilor din domeniul energetic la nivel naţional”, a precizat Cristian Iştoc.

Complexul Energetic este în insolvenţă din data de 7 ianuarie când, prin decizie judecătorească s-a dispus deschiderea acestei proceduri. Împresurat de creditori, unii cerând la rândul lor insolvenţa companiei energetice hunedorene, CEH şi-a recunoscut practic incapacitatea de plată.

Potrivit Cererii de Deschidere a Procedurii Insolvenței depusă la Tribunalul Hunedoara de către CEH, datoriile companiei erau la acel moment în valoare de 1.672.398.873 lei. Principalii creditori sunt  Statul Român cu 496.627.233 lei, – Băncile cu 437.230.573 lei, Administrația Fondului de Mediu cu 538.216.725 lei, în timp ce furnizorii de servicii și materiale au de recuperat 166.310.229 lei. Tribunalul Hunedoara a desemnat ca şi lichidator judiciar Casa de Insolvenţă GMC Craiova.

[slideshow_deploy id=’20328′]