”Îi rog pe profesori să-și salveze universitatea”

 

”Dacă ai un rahat urât mirositor în mijlocul casei, ce faci? Stai cu mizeria sub nas și riști să miroși ca ea? Nu! Îți pui mânușile și cureți, faci curat în casă. Altfel vei fi catalogat ca fiind un fan al urât mirositorului (…) Se cunoaște situația și la Minister și la organele de cercetare… Universitatea Petroșani riscă să dispară și ar fi o mare pierdere pentru că studeții pregătiți aici de-a lungul anilor au ajuns oameni de valoare în întreaga lume. Poate asta se dorește, și dispariția Universității. Școala este una bună datorită cadrelor universitare, apreciate în țară, în mari centre europene. Dar nu este suficient pentru a continua. Tradiția și erudiția trebuie apărate, uneori cu orice preț. Pe aceată cale, îi rog pe profesori să-și salveze universitatea alegându-și conducătorul cu mare grijă” – prof. univ. dr. Sandu Filipescu, Cluj.
universita

Alegerile pentru structurile de conducere din cadrul Universității Petroșani, ce au avut loc în a doua săptămână a acestei luni, respectiv pentru membrii Senatului și președintele acestuia, au scos, din nou, la lumină supărări care țin de ”întinarea” mediului academic.
Ca în orice structură profesională, la UP există situații precum în zicala ”cât de falnică ar fi pădurea, tot există uscături”, iar pentru a-și păstra frumusețea, aceste uscături se îndepărtează periodic. Cine s-o facă dacă nu chiar cadrele universitare, care prin atitudine, respectul de sine și de grup pot îndrepta derapajele.

Dinspre Universitate răzbat, de vreo 10-12 ani, tensiuni care au culminat cu descinderi și suspectări de nereguli de către organe abilitate, care s-au dovedit nefondate, dar au reliefat alt gen de nereguli, un război intern parșiv între cei care, pe de-o parte, vor să-și apere interesele discreditând cadre didactice, iar de partea cealaltă, cadrele didactice încearcă să curețe Universitatea, dar n-au succes pentru că doar un profesor sau doi sunt dispuși să ia taurul de coarne și să-și asume recunoașterea problemei. În rest, nemulțumirea și rușinea unei acțiuni incomode face ca situația să se agraveze.
Factorul comun al acestor tensiuni, în toți anii, a fost același director al serviciului administrativ al UP, Dacian Ciodaru, prin acțiunile sale care țin de tertipurile politice, de acțiuni parșive luate din spațiul politic și duse în Dealul Instututului. Doar că Ciodaru nu ar fi putut acționa singur, ci sprijinit de unii conducători. Acum lupta se duce pentru un rector cu care acesta ”poate lucra” liniștit. Situația este cunoscută și în țară, dar și la Minister.

universtiat Petro

”Dacă ai un rahat urât mirositor în mijlocul casei, ce faci? Stai cu mizeria sub nas și riști să miroși ca ea? Nu! Îți pui mânușile și cureți, faci curat în casă. Altfel vei fi catalogat ca fiind un fan al urât mirositorului. Păcat de valoarea universitarilor de la Petroșani, pentru că sunt cu adevărat prețioși. Nu înțeleg de ce se lasă întinați de câțiva de la administrativ, cu lider politic, care își bagă nasul peste tot, inclusiv în actul de conducere, deși n-au nici o calitate, sunt slab pregătiți profesional. Se cunoaște situația și la Minister și la organele de cercetare… UP riscă să dispară și ar fi o mare pierdere pentru că studeții pregătiți aici de-a lungul anilor au ajuns oameni de valoare în întreaga lume. Poate asta se dorește, și dispariția Universității. Școala este una bună datorită cadrelor universitare, apreciate în mari centre europene. Dar nu este suficient pentru a continua. Tradiția și erudiția trebuie apărate, uneori cu orice preț. Pe aceată cale, îi rog pe profesori să-și salveze universitatea alegându-și conducătorul cu mare grijă” – a spus prof. dr. Sandu Filipescu, cadru universitar, din Cluj, aflat la schi în Straja, Lupeni. Profesorul Filipescu este un îndrăgostit de munții din zonă, a legat prietenii și colaborează cu universitari de la Petroșani.

La aceste alegeri ale Senatului, care s-au încheiat luni, studenților, care au avut o pondere de 27% în alegerea membrilor dar și a președintelui, li s-a atras atenția că nu au voie să facă fotografii buletinelor de vot pentru a demostra ”cuiva” că sunt disciplinați. Ca urmare s-a găsit, exact ca la partidele politice, o altă modalitate de identificare. Cei 11 studenți și-au împăturit buletinele de vot în 8, iar profesorii au făcut-o normal, în 4. La alegerile precedente, s-a procedat la verificări ale studenților prin însemnarea discretă a buletinelor de vot. Și acum se vorbește de o presiune asupra studenților, în general, pentru vota într-un anume fel, pentru că liderii lor sunt șantajabili sau le place ceea ce fac.

Acest lucru poate fi real având în vedere calitatea de student al liderului studenților, respectiv Vladu Alin, președintele Ligii Studenților de la UP, care este una absolut îndoielnică și acest lucru este posibil cu concursul unor profesori.
Mai precis, situația școlară a acestuia atestă faptul că a ajuns în anul IV al Facultății de Inginerie Mecanică și Electrică fără să-și fi susținut examenele, cu numărul de credite aferente, exceptând doar anul I.
Alți lideri ai studenților, foști și actuali, ori sunt angajați la UP, ori sunt voluntari. Voluntariatul în cadrul unei universități, în compartimentul administrativ, este unul vecin cu penalul, pentru că prin mâna voluntarului, care prestează munca unei secretare, trec documente ale universității care sunt astfel lipsite de protecție. Mai există astfel de situații, verificabile, care atestă constituirea unui ”comando” cu scop precis și ”răsplata” aferentă.
Este an electoral și banii Universității Petroșani n-au miros. Contracte discutabile, acordate sistematic acelorași furnizori (unul chiar face parte din familia directorului administrativ, ca părinte spiritual), vin în susținerea unei posibile finanțări…

În data de 24 februarie, are loc scrutinul universitar pentru alegerea rectorului. Conform anunțurilor neoficiale, pentru postul de rector al UP candidează patru cadre didactice. Până la închiderea ediției, pe site-ul Universității, la secțiunea ”Alegeri 2015 -2016”, doar doi dintre aceștia își depuseseră candidatura, cu planul managerial aferent. Data limită a depunerii candidaturilor este 20 februarie 2016.

Înainte de data alegerii rectorului, membrii comisiei se vor întruni în ședință pentru a găsi soluții în vederea găsirii unor reguli care să elimine presiunea care se face asupra reprezentaților studenților, 35 la număr, eliminând orice posibilitate de control al votului. Greu de crezut că vor reuși, pentru că liderii studenților sunt antrenați de președintele tinerilor din PSD filiala județeană și director administrativ la UP, Dacian Ciodaru, în campanii electorale politice, în care metodele folosite sunt inimaginabile.

[slideshow_deploy id=’17636′]