Deputat PNL: CEH  a fost victima căpuşării

 

Un deputat PNL atrage atenţia că situaţia în care au ajuns marile societăţi energetice din România se datorează căpuşărilor prin firme fantomă.

gheorghe_daniel

Într-o declaraţie politică inititulată “Vremea marilor privatizări a apus”, deputatul PNL Daniel Gheorghe a precizat că Hidroelectrica, alături de Complexele Energetice Oltenia şi Hunedoara sunt vitcime ale căpuşărilor prin tot felul de fire fantomă. “În contextul marii crize economice rolul activelor publice cu caracter strategic a fost regândit la nivelul logicii economice mondiale. De curând, o serie de miniștri au vehiculat din nou ideea perimată a privatizării marilor companii cu capital majoritar de stat din sectorul energetic, din zona transporturilor și a utilităților.

Și am să vă dau câteva exemple. Hidroelectrica este o ‘acțiune de aur’ a economiei românești fiind principala sursă de energie ieftină pentru industria românească și consumatorul individual. Alături de complexele energetice Oltenia și Hunedoara, a fost victima etatismului, a căpușării prin societăți fantomă specializate în scos la fier vechi baza materială și mai ales a fost devalizată constant de către așa numiții ‘ băieți deștepți din energie’. O privatizare în acest moment a vreunei mari companii de producție energetică, Hidroelectrica fiind cazul cel mai reprezentativ, ar însemna o adevărată capitulare a Guvernului României în fața jafului instituționalizat al samsarilor de energie ieftină”, spune demnitarul. Acesta a precizat că soluţia viabilp pentru relansarea sectorului energetic românesc ar fi reprezentat-o constituirea unei mari companii energetice naționale listate pe marile piețe de capital occidentale și care să-și fi propus să devină un competitor puternic pe piețele Europei centrale și sud-estice. “Poate juridic se va găsi această variantă și fără ca statul român să mai fie nevoit să ceară acordul unor entități financiare transnaționale precum fondul de investiții ‘Franklin Templeton’, care abuzând de rolul de administrator al fondului ‘Proprietatea’ a încercat să monopolizeze politica de gestiune a activelor Romgaz. De asemenea, în administrarea marilor societăți din sistemul energetic, Guvernul ar mai avea o serie de alternative la varianta radicală a privatizării? Directorat privat cu mandat imperativ în vederea restructurării activelor companiei, anularea urgentă a oricărui contract păgubos pentru companie, pornirea unui program de investiții pe termen lung în tehnologie de producție compatibilă cerințelor actuale ale pieței, mecanisme logistice moderne și resurse umane iar nu în ultimul rând listarea în mod transparent pe Bursă de Valori București a unui pachet minoritar de acțiuni”, arată deputatul Daniel Gheorghe.

De asemenea, el vorbeşte şi de Aeroportul Otopeni, TAROM ori Poșta Română care, spune acesta, reprezintă de asemenea active strategice ale României cu impact major asupra securității naționale și care în caz de situații de forță majoră au importanță capitală în apărarea țării. “În cazul acestor companii trebuie pornit de la restructurarea politicii de personal și de cheltuieli și de la eliminarea externalizării excesiv de costisitoare a unor servicii pe care compania le poate executa singură. Cu investiții în infrastructură și cu lichidarea componentelor neproductive și depășite tehnologic, aceste societăți pot deveni surse majore de venit la bugetul de stat. De asemenea, este valabil și aici principiul scoaterii la vânzare a unui pachet minoritar de acțiuni pe bursă de la București, pachete care să susțină financiar planurile urgențe de investiții și politica de retehnologizare.De aceea consider că o eventuală privatizare (în fapt externalizare) a vreunui activ economic strategic al României ar fi un gest nedemn pentru o țară cu pretenții de a șaptea economie a Uniunii Europene. Sper că miniștrii noștri tehnocrați nu sunt anexați în realitățile depășite ale unei Românii dependente de orice tranșă financiară a FMI ori disperată să obțină aderarea la UE și vor înțelege că vânzarea unei companii naționale strategice cu impact geoeconomic regional și chiar european ar reprezenta un foarte regretabil gest de trădare de țară!”, a conchis deputatul PNL.

[slideshow_deploy id=’19661′]

 



« (Știre anterioară)