Parteneriatul dintre Petroșani și Varpalota continuă și în 2016

În rândul comunităților locale cu care municipiul Petroșani s-a înfrățit de-a lungul ultimilor 25 de ani, parteneriatul cu orașul ungar Varpalota constituie, de ani buni, un exemplu de bune practici în ceea ce privește cooperarea orașelor europene înfrățite.

petrosani-vaplaota

Acest parteneriat va continua, sub aceleași auspicii, și în anul 2016. În acest sens, consilierii locali ai municipiului Petroșani au aprobat Programul comun al celor două comnități locale înfrățite, program elaborat de comisia comună Petroșani-Varpalota, comisie constituită încă din anul 2011 și validată de cele două Consilii locale în anul 202.

Pentru acest an, programul comun de activități al comunităților locale din Petroșani și Varpalota prevede:

 

  • Participarea unei delegaţii oficiale din Várpalota în vederea semnării programului comun pentru anul 2016 şi participarea acesteia la sărbătorirea Zilei Naţionale a Ungariei de către comunitatea maghiară din Petroşani (3-4 persoane).

Perioada: 14-16 martie 2016

  • Finalizarea colaborării la nivelul profesorilor şi elevilor, între Liceul Thuri György şi Şcoala de Arte din Várpalota și Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” respectiv cu clasa de muzică a Şcolii Gimnaziale „I.G. Duca”  din Petroşani.

Perioada: primăvara anului 2016, cu vizite la Petroşani şi Várpalota

  • Concertul Corului Minerilor din Várpalota.

Perioada: mai 2016

  • Expoziție de fotografii  a Asociației de  Protejare a Orașului din Várpalota.

Perioada: mai 2016

  • Participarea unei delegaţii oficiale din Várpalota la manifestările dedicate Zilelor Municipiului Petroşani (3-4 persoane).

Perioada:  luna iunie 2016

  • Organizarea unor tabere şcolare pe bază de reciprocitate, cu grupuri de 20 de elevi şi 5 însoţitori.

Perioada:18-23 iulie 2016 la Várpalota, 19-24 iulie 2016 la Petroşani.

  • Participarea secţiei de handbal a Şcolii Sportive din Petroşani cu 15 sportivi la Cupa Cell din Várpalota.

Perioada: 17-18 august 2016, Várpalota

  • Participarea secţiei de handbal a Clubului Sportiv din Varpalota cu 15 sportivi la turneul de handbal organizat la Petroşani de către Şcoala Sportivă Petroşani.

Perioada: august 2016, Petroşani

  • Participarea a 5 sportivi din Petroşani la Concursul internaţional de semimaraton de la Várpalota.

Perioada: 22 octombrie 2016, Várpalota

  • Participarea unei delegaţii oficiale din Petroşani la activităţile ocazionate de manifestările culturale de la Várpalota (3 – 4  persoane).

Perioada: 2016, Zilele Oraşului Várpalota sau  Ziua Victoriei

  • Şedinţa de lucru a Comisiei Comune Várpalota – Petroşani în vederea elaborării programului de colaborare pentru anul 2017 (4-5 persoane).

Perioada: noiembrie 2016, Petroșani

”Vor mai exista, cu siguranță și alte colaborări între reprezentanți ai celor două comunități, având în vedere că, în ultimii ani, s-au materializat foarte multe contacte directe între organizații neguvernamentale, reprezentanți ai diferitelor instituții cultutal, sportive, educaționale sau ai mediului de afaceri din cele două orașe înfrățite. În plus, am convenit că dacă proiectele europene depuse de către Primăria Petroşani sau cea din Várpalota vor obţine finanţare, activităţile din cadrul proiectelor ce se vor desfăşura în cele două localităţi vor fi parte integrantă a acestui program”, precizează Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.

În altă ordine de idei, având în vedere că în anul 2015a fost deschis Centrului Naţional de Informare Turistică din municipiul Petroşani, a fost lansată propunerea către autoritățile locale din toate orașele înfrățite de a amplasa în cadrul acestui centru de informații turistice un stand propriu de promovare al acestora care va conţine broşuri şi publicaţii turistice și economice specifice localităţii respective.

[slideshow_deploy id=’19869′]