Primul proces cu Reiffesen s-a câştigat la Petroşani

 

O familie din Petroşani, reprezentată de avocata Luchiana Tomescu, a câştigat, în premieră, un proces cu Reiffeisen Bank pentru un credit luat în franci.

proces-judecatorie-instanta

Sentinţa pronunţată de Judecătoria Petroşani a dispus îngheţarea cursului de schimb valutar CHF – leu la valoarea încheierii contractului, respectiv calcularea şi plata ratelor de rambursare a creditului la valoarea în lei a francului elveţian de la data încheierii contractului, pe întraga perioadă de valabilitate a contractului urmând ca banca să se restituie sumele plătite în plus de către beneficiarii creditului.

De asemenea, magistraţii Judecătoriei Petroşani au constatat caracterul abuziv al clauzelor privitoare la dobânda aniversară, modificarea anuală a dobânzii, comisionul de procesare şi cel de administrare, dispundând în acelaşi timp înlăturarea lor din contract. Instranţa a obligat pârâta la restituirea diferenţei dintre dobânda fixă de 5,5% şi cea majorată prin actele adiţionale pe perioada încasării acesteia, la care să se adauge dobânda legală de la data pronunţării şi până la data plăţii efective, precum şi restituirea sumei încasate cu titlul de comision de procesare. De asemenea şi suma încasată cu tiltu de comisio de administrare trebuie restituită, tot cu adăugarea dobânzii legale. De precizat că instanţa s-a pronunţat în favoarea celor doi soţi care au promovat acţiunea în instanţă, prin intermediul avocatului Luchiana Tomescu, după ce a constatat caracterul abuziv al clauzelor contractuale inserate în contractul de credit. „Constată nulitatea absolută a acestor clauze”, a dispus instanţa de la Petroşani. De precizat că deşi au mai existat procese cu diverse bănci în care clienţii care au luat credite în franci au avut câştig de cauză în instanţă şi chiar Luchiana Tomescu a avut astfel de cauze, acesta este primul din ţară în care Reiffeisen Bank pierde.

Dosarul se află la Tribunalul Hunedoara, în faza de apel, şi are termen la data de 21 maruie. După ce a văzut că pierde, unitatea bancară a cerut chiar ca instanţa să adreseze Curţii de Justiţe Europene (CJUE) trei întrebări preliminare „în scopul justei soluţionări a cauzei”. În plus, până la pronunţarea CJUE, banca a cerut suspendarea cauzei.

[slideshow_deploy id=’13837′]

 



(Următoarea știre) »