Jiul Petrosani – 20 de ani de la un moment magic

Privind astazi spre Jiul Petrosani, vezi o istorie scrisa de-a lungul timpului de nume celebre precum Gogu Tonca, Gigi Multescu, Petre Libardi sau Mihai Stoichita. Sportivi, care, in 1974 aduceau primul si ultimul trofeu din vitrina Jiului, Cupa României.

jiul_1995_1996

În urmă cu 20 de ani, arena din Petroşani devenea din nou un teatru al viselor pentru  suflarea Văii Jiului. După un campionat greu în care gruparea petroşeneană îşi luase în serios ţelul de a reveni pe prima scenă a fotbalului românesc, sosise şi vremea ultimului meci jucat acasă. Se întâmpla pe 22 mai 1996, iar Jiul întâlnea la Petroşani pe Foresta Fălticeni, ocupanta locului 2 în acel moment. Deşi

diferenţa în clasament era de 5 puncte in favoarea minerilor, Jiul avea nevoie de cel puţin un  rezultat de egalitate pentru a nu avea emoţii în ultimul meci, disputat la Bucovina Suceava, „compatrioata” Forestei.

Valea Jiului vuia, suflarea minerească vorbea despre un singur subiect, Jiul Petroşani şi visul frumos care prindea contur. Promovarea era aproape, iar meciul din penultima etapă devenise deja un spectacol, deşi meciul nu începuse.

Cu mic , cu mare, stadionul a strâns vreo 35.000 de suporteri veniţi să vadă garnizoana Jiului în frunte cu Leo Toader, Baicea, Matincă, Fane Ţâră şi Daniel Movilă. A fost un moment în care spectacolul se mutase de pe teren în sufletul oamenilor pentru care Jiul Petroşani devenise echipa viselor, iar arena locul în care tristeţea şi munca grea din subteran nu mai aveau loc.

Şi cum aşteptările erau pe măsură, Jiul nu a dezamăgit. Minutul 73 avea să trezească tot muntele Parâng, atunci când Baicea, cu un şut plasat în vilclul porţii moldovenilor avea să deschidă scorul pentru alb-negrii.

Rezultatul s-a menţiunt până la finalul partidei, iar Jiul îşi asigurase prezenţa pe prima scenă fotbalistică şi un meci fără miză în ultima etapă a campionatului, cu Bucovina Suceava.

Jiul Petroşani – Foresta Fălticeni a fost un moment magic pentru Valea Jiului,a fost un moment care a scris istorie în inimile suporterilor si care, dupa 20 de ani inca arde viu in mintile tuturor.

 

[slideshow_deploy id=’27126′]



(Următoarea știre) »