Minerii de la Lupeni au protestat în curtea CEH

Se tem că vor merge pe jos la muncă şi vor intra flămânzi în subteran. Denunţarea unilaterală a Contractului Colectiv de Muncă i-a scos în stradă pe minerii de la Lupeni.

Schimbul II a fost cel care s-a răzvrătit şi oamenii au venit în curtea Complexului Energetic Hunedoara să protesteze. Lor li s-au adăugat şi o parte a minerilor din schimbul I, în total câteva zeci de persoane. Nu au avut cum să discute cu administratorul judiciar, pentru că acesta s-ar afla la Bucureşti, la minister. Luni, însă, anunţă că vor veni în număr mai mare pentu a-şi cere drepturile pe care le pierd prin denunţarea CCM de către administratorul judiciar. Faptul că adminnistratorul judiciar a spus că se va negocia un alt contract de muncă nu a  fost de natură să îi liniştească pe ortaci. Să nu uităm că în 2014, ultima oară când s-a negociat un contract colectiv de muncă integral, discuţiile dintre administrate şi sindicate au durat 6 luni.  Şi acum negocierile ar putea ţine vreo 2 luni şi până atunci oamenii nu ştiu ce vor face şi cum vor fi plătiţi. Unul dintre minerii de la Lupeni, care protestează în curtea Complexului Energetic Hunedoara susține că nu intră în subteran pentru a nu încălca legea. „Ştiţi de ce nu lucrăm noi? Nu pot intra în subteran pentru că nu am luat masa caldă și astfel încalc legea. Eu nu vreau să încalc legea”, i-a spus acesta directorului CEH în timpul unor discuţii aprinse. Minerii beneficiau și de masă caldă încă din anul 1977, însă de câteva luni, înainte de a fi denunțat CCM-ul, aceștia nu mai primesc masa caldă. Beneficiau, în schimb de  tichete de masă, dar nu le mai primesc nici pe acestea acum.

„Este păcat ca niște drepturi câștigate de părinții și bunicii noștri care poate au murit pentru ele, să se piardă la o semnatură de pix”, a spus un alt miner.

Oamenii se tem că, în cazul unor restructurări de personal nu vor mai primi nici un leu. Drepturile erau prevăzute tot în CCM-ul negociat cu administraţia. Odată cu denunţarea CCM, angajaţii CEH nu vor mai beneficia de o serie de ajutoare sociale, nu vor mai beneficia de sumele acordate pentru plata energiei electrice și termice, dar nu vor primi nici tichete de masă. Cel mai grav pentru ortaci și energeticieni este că în lipsa unui Contract colectiv de muncă, nu vor primi nici ajutoarele de deces, adaosul pentru pensionare, transportul la și de la locul de muncă dar și sporul pentru munca suplimentară va scădea de la 100 la sută la 75 la sută. Nu se va mai acorda nici indemnizația pentru salvarea minieră și nu va crește cuantumul unor sporuri susțin sindicatele. Prin denunţarea CCM, reprezentanţii CEH fac o economie de circa 4, 5 milioane de lei, după cum au calculat aceştia.

De precizat că Președintele Sindicatului Muntele, Petre Nica, i-a informat pe minerii de la Lupeni că decizia administratorului judiciar de a denunța unilateral contractul colectiv de muncă va fi contestată în instanţă.

 

 

[slideshow_deploy id=’17636′]

 



(Următoarea știre) »