Au înapoiat concesiunile

 
Parcele licitate în staţiunea Pasul Vâlcan, pentru care s-au încheiat contracte de concesiune, se întorc la Primăria Vulcan.
telegondola-adus-mii-de-turisti-pasul-valcan1342605696
O parte a celor care au obţinut concesiunea nu mai vor să investească în turism, aşa că renunţă.
„Au existat concesiuni făcute de diverse persoane, care ulterior au aflat că nu au apă, nu au curent. Li s-a promis că o să se facă. Au trecut de atunci 2 ani de zile şi nu s-a întâmplat nimic, iar oamenii au venit şi au dat concesiunile înapoi”, a declarat Alina Cîrstoiu, consilier local din partea PNL în legislativul local din Vulcan.
Primarul municipiului Vulcan, Gheorghe Ile, recunoaşte că sunt cel puţin 5 – 6 persoane care au renunţat la concesiuni, dar susţine că nu din cauză că nu sunt utilităţi sus, în staţiune, ci pentru că oamenii nu mai au bani să investească.  
„Sunt dintre ei care nu mai vor, dar nu pentru lipsa utilităţilor, ci pentru că este scump. Sunt care au renunţat la concesiuni pentru că nu mai pot susţine proiectele financiar, nu mai pot realiza construcţiile. Noi avem ministaţia de epurare chiar sus în staţiune, avem proiect pentru realizarea canalizării, timpul le va rezolva pe toate…”, spune Ile, referindu-se şi la proiectele aflate încă în faza de intenţie. În această primăvară, municipalitatea din Vulcan va mai scoate la licitaţie o serie de terenuri pentru realizarea de spaţii de cazare în Pasul Vâlcan. De precizat, însă, că persoanele care vor căsuţe de vacanţă pe „domeniul” Castelului din Carpaţi – aşa cum se numeşte proiectul din Pasul Vâlcan – trebuie să respecte nişte condiţii stricte, ce vizează suprafaţa de construcţie şi chiar amplasamentul şi aranjamentul imobilelor. Astfel, pentru căsuţele de vacanţă regimul de construţie este impus la P + 1, iar pentru pensiuni P+2 sau 3 şi maximum 10 camere, potrivit PUZ-ului.
Ceva mai tânără decât Straja sau Parâng, Staţiunea Pasul Vâlcan a fost cuprinsă într-un amplu program de modernizare cu fonduri de la MDRT. Primul pas al proiectului de dezvoltare a turismului în Pasul Vâlcan a fost inaugurarea telegondolei care face legătura dintre municipiul Vulcan şi staţiunea montană, o investiţie în valoare de aproape 33 de milioane de lei, fără TVA, realizată din bani alocaţi de Ministerul Turismului. Proiectul are însă şi o continuare, iar în această staţiune ar mai trebui amenajate două telescaune, mai multe instalaţii de teleschi, cinci pârtii de schi, dintre care cea mai mare va avea o lungime de 5 kilometri, plus o telegondolă care să facă legătura cu Straja. De asemenea, aici vor fi aduse şi tunuri de zăpadă, care să compenseze lipsa zăpezii naturale, atunci când este cazul.  Staţiunea Pasul Vâlcan se găseşte în Masivul Vâlcan la o altitudine de 1.300 de metri şi este situată la 7 kilometri de municipiul Vulcan.
 [slideshow_deploy id=’24093′]