Ultima lună pentru achiziţionarea certificatelor de carbon

 

A rămas o lună până când societatea va trebui să achiziţioneze certificatele de carbon aferente anului 2015. şi acum, preţul de tranzacţionare al acestor certificate este undeva la 5 euro/certificat. Dacă nu se găsesc resursele financiare pentru achiziţionarea certificatelor, CEH riscă din nou să primească amendă.

“Pentru activitatea desfasurata in 2015 de catre cele doua termocentrale, SOCIETATEA COMPLEXUL ENERGETIC HUNEDOARA SA trebuie sa achizitioneze,conform raportului intocmit de verificatorul acreditat un numar de 1.674.596 certificate de emisii de gaze cu efect de sera in suma de aproximativ 35.769.370 lei. (La 07 martie 2016 pretul de cumparare al unui certificat era de 4,80 euro,la un curs valutar de 4,45 lei/euro”,  arată oficialii Casei de Insolvenţă GMC Craiova.

Societatea nu are resursele necesare pentru achizitionarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera. La 30 aprilie 2016, instalaţiile poluatoare din România aflate sub Schema europeană a emisiilor de gaze cu efect de seră (EU ETS – EU Emissions Trading Scheme) trebuie să transmită către Comisia Europeană certificatele de carbon aferente emisiilor de gaze efectiv realizate anul trecut. neconformarea instalaţiilor din România, precum şi din celelalte ţări, înseamnă o amendă de 100 euro/certificat de carbon nerestituit sau tonă CO2 emisă, conform legislaţiei europene şi naţionale în vigoare

“SOCIETATEA COMPLEXUL ENERGETIC HUNEDOARA SA SA nu are resursele necesare pentru cumpararea acestor certificate,iar eventuala amenda de 100 euro/certificat neachizitionat pana la termenul limita urmeaza a se adauga sumei stabilita anul trecut de catre Ministerul Mediului,Apelor si Padurilor prin Administratia Fondului de Mediu care a emis Decizia 129916/26 noiembrie 2015 prin care a aplicat SOCIETATII COMPLEXUL ENERGETIC HUNEDOARA SA SA penalitati in suma de 538.216.725 lei ca urmare a faptului ca societatea nu a restituit certificatele de emisii de gaze cu efect de sera pana la data de 30 aprilie 2015”, mai arată oficialii Casei de Insolvenţă.

Anul trecut, societatea energetică a beneficiat de un ajutor pentru achiziţionarea certificatelor. Acestea au fost cumpărate cu întârziere, astfel că amenda a fost aplicată, iar acum aceasta este contestată în instanţă.

 

 

[slideshow_deploy id=’17636′]