Râul Mureș, studiu privind poluarea

 

Agenția pentru Protecția Mediului Hunedoara a participat alături de alte agenții similare din județele traversate de râul Mureș, la un seminar derulat la Sibiu și în urma căruia au fost analizate o serie de măsuri în domeniul managementului poluanților organici persistenți pe Bazinul Hidrografic Mureș, proiect finanțat prin Programul Ro04.

7986_0000052879

La acest seminar au participat reprezentanți ai următoarelor instituții cu responsabilități în domeniul managementului poluanților organici persistenți și alți factori interesați: ANAR, ANPA, ABA Mureș, SGA Alba, APM Hunedoara, APM Alba, APM Cluj, APM Sibiu, DJA Alba, ONG Ecotur Sibiu.

Seminarul a avut o structură deschisă, participanții exprimându-și interesul pentru evoluția și rezultatele proiectului, enunțând opinii și sugestii pentru ca baza de date să aibă o interfață accesibilă, o structură ușor de folosit cu funcții și informații utile pentru instituțiile care o vor accesa.

În cadrul proiectului sunt în curs de finalizare ultimile formalități pentru achiziția aparaturii de laborator, s-a creat structura primară a bazei de date, s-au efectuat stadiile de pregătire la NMBU și s-au strâns probe de apă sediment și țesuturi animale din cca 50% din bazinul Mureș. Urmează să fie efectuate stagiile de pregătire pe infrastructura de cercetare achiziționată, elaborarea de standarde și protocoale pentru apă și sediment, o premieră la nivel european, și popularea bazei de date cu rezultatele analizelor POP obținute de cele doua laboratoare.

Proiectul, cu o valoare totală de 4,455,637.00 Lei, are drept scop sprijinirea procesului de elaborare a deciziilor în domeniul substanțelor chimice și deșeurilor periculoase prin dezvoltarea unui instrument suport pentru luarea deciziilor în domeniul managementului poluanților organici persistenți (POP) și va fi implementat în parteneriat cu Universitatea Norvegiană de Științe ale Vieții.

[slideshow_deploy id=’13837′]